Zelenko je bil v Turčiji obsojen na deset let zapora in plačilo 50.000 evrov globe. Foto: Thinkstock
Zelenko je bil v Turčiji obsojen na deset let zapora in plačilo 50.000 evrov globe. Foto: Thinkstock
Aleš Zalar na twitterju o Zelenku
Minister je novico sporočil po družabnem spletnem omrežju. Foto: MMC RTV SLO

Franci Zelenko je bil zaradi prevažanja 13 ton anhidrid ocetne kisline (uporablja se pri predelavi morfina v heroin) v Turčiji aretiran marca leta 2007 in dve leti pozneje obsojen na deset let zapora. Naložili so mu tudi plačilo 50.000 evrov globe. Vse od aretacije si je njegova hči prizadevala, da bi ga zaradi zdravstvenega stanja vsaj premestili v Slovenijo, za premestitev pa se je ob obisku v Turčiji novembra lani zavzel tudi minister za pravosodje.

Hčerka je o primeru obvestila medije
Maja lani je Zelenkova hčerka Tjaša medijem predstavila svojo zgodbo. V pismu je zapisala, da je njen oče že tri leta zaprt v turških zaporih: "Moj oče je avtoprevoznik in se je 2. 4. 2007 odpravil z tovorom v Turčijo. 20 minut po razkladu ga je ustavila turška policija, češ da je prevažal 13 ton anhidrid ocetne kisline. Dve leti je čakal na sojenje, saj je prihajalo do različnih izgovorov, kot na primer, da vojska nima denarja, da bi ga odpeljala na sodišče. Po dveh letih so mu sodili in obsodili so ga za 10 let in 50 tisoč evrov kazni. Takoj smo vložili pritožbo in smo na odgovor, ali bo razveljavljena ali ne, čakali natanko eno leto. 22. aprila 2010 smo dobili informacijo, da je bila pritožba zavrnjena."

Slovenija je maja lani poslala dokumentacijo
Na ministrstvu za pravosodje so za MMC pojasnili, da so maja 2010 v Turčijo poslali ustrezno dokumentacijo, da bi se lahko začel postopek premeščanja zapornika. "Turčija bo morala ob soglasju z začetkom postopka prenosa izvršitve kazni Sloveniji poslati ustrezno dokumentacijo. Na podlagi te dokumentacije bo slovensko sodišče priznalo sodbo turškega sodišča in izreklo sankcijo po kazenski zakonodaji Republike Slovenije. (...) Sodišče Republike Slovenije ne spoznava obsojenca za krivega in tudi sicer ne spreminja izreka tuje sodbe, saj ne ugotavlja dejanskega stanja," pravijo.

Kdaj bo Zelenko premeščen, se ne ve
Ko bo sodba slovenskega sodišča pravnomočna - torej po vročitvi obsojenemu Francu Zelenku in po tem, ko bo pretekel rok za pritožbo - in če Republika Turčija ne bo umaknila soglasja k transferju, bo mogoča premestitev obsojenega v Republiko Slovenijo. Trajanja postopka tako po besedah ministrstva ni mogoče napovedati, saj je odvisen od mnogih dejavnikov.