Bavčar je, čeprav je bil že lep čas obsojen, s pravnimi manevri preprečil, da bi se usedel za zapahe. Foto: BoBo
Bavčar je, čeprav je bil že lep čas obsojen, s pravnimi manevri preprečil, da bi se usedel za zapahe. Foto: BoBo
Bavčarjev primer gre znova na začetek

Vrhovni sodniki so tako ugodili zahtevku za varstvo zakonitosti nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Bavčarja in nekdanjega svetovalca Istrabenza Kristjana Sušinskega. Zahtevo nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Šrota pa so zavrnili.

Delno je bilo ugodeno tudi nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu, tako da mu je sodišče dosojeno kazen znižalo na eno leto in 10 mesecev.

Bavčarjev zagovornik Marko Bošnjak in Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar odločitve vrhovnih sodnikov še nista prejela, z njo nista seznanjena in je zato ne moreta komentirati. Prav tako je Bavčar dejal, da s sodbo še ni seznanjen.

Zagovornica Kristjana Sušinskega, odvetnica Holčeva, pa je dejala, da je zadovoljna z odločitvijo vrhovnih sodnikov. "Obramba je ves čas opozarjala na napačno uporabo materialnega prava pri očitanem kaznivem dejanju pranja denarja," je še poudarila.

Nastji Sušinskemu kazen skoraj prepolovili
Bavčar je bil na prvi stopnji sicer obsojen na sedem let zaporne kazni, Šrot pa je dobil pet let in deset mesecev zapora. Kristjan Sušinski je bil obsojen na tri leta zapora, Nastja Sušinski pa na tri leta in devet mesecev.

Kazniva dejanja so bila storjena leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Kako kritično je stanje v pravosodju in kaj pomeni zadnji odmevni primeri za zaupanje Slovencev v sodni sistem in njegovo delovanje se bo Boštjan Anžin v četrtkovi Tarči ob 20. uri pogovarjal s ključnimi deležniki v pravosodju. Tarča. Še smo tu.
Bavčarjev primer gre znova na začetek