Leta 2008 so na zaslišanje odpeljali tudi Ivana Zidarja (SCT). Foto: MMC RTV SLO
Leta 2008 so na zaslišanje odpeljali tudi Ivana Zidarja (SCT). Foto: MMC RTV SLO
Čista lopata na sodišče

Obtožnica je posledica večmesečne preiskave leta 2008, ki so ji sledili pripori in hišne preiskave pri treh direktorjih najpomembnejših slovenskih gradbenih podjetij - Ivana Zidarja (SCT), Dušana Črnigoja (Primorje) in Hilde Tovšak (takrat direktorice Vegrada). Obtožnica jim očita podkupovanje v povezavi z gradnjo nadzornega stolpa na brniškem letališču, zamenjali pa naj bi tudi neugodno z ugodnejšo dokumentacijo, je za TV Slovenija poročala Tanja Gobec.

Vse to pa naj bi jim omogočil Tomaž Žibert, nekoč svetovalec državne kontrole zračnega prometa. Žibert, ki bo zaslišan prvi, je edini izmed leta 2008 priprtih, ki je skoraj mesec dni preživel v priporu. Obtožnica ga bremeni sprejemanja podkupnin, saj naj bi gradnjo nadzornega stolpa za denarno nagrado ponujal dvema ponudnikoma, in sicer hkrati SCT-ju in Primorju. Na drugi strani pa Vegradu Hilde Tovšak še popravek ponudbe za ugodnejšo, ko je rok že potekel.

Žibert je takoj po preiskavi in priporu pred skoraj tremi leti izgubil službo, a je na delovnem sodišču dosegel razveljavitev odpovedi delovnega razmerja, ker mu krivda še ni dokazana. Zaradi tega bo dobil plačilo šestih plač in regresa.

Za sprejemanje podkupnine do pet let zapora
Za kaznivo dejanje sprejemanje podkupnine je najnižja kazen šest mesecev zapora, najvišja pa pet let. Pri prvem možu SCT-ja Ivanu Zidarju pa preiskujejo tudi sume zlorabe položaja direktorja, a po nekaterih informacijah to ni povezano z lastninjenjem gradbenega giganta.

Čista lopata na sodišče