Zaradi tihotapljenja kokaina v Peruju sedijo trije Slovenci. Foto: EPA
Zaradi tihotapljenja kokaina v Peruju sedijo trije Slovenci. Foto: EPA
Po tujih zaporih 200 slovenskih državljanov


Senat se je s tem seznanil danes na javni seji, pisni odpravek sodbe pa naj bi sledil kmalu, so sporočili s sodišča. Slovensko sodišče mora namreč izreči sankcijo po slovenski kazenski zakonodaji, saj izvršitev tuje sodbe zahteva njeno nadomestitev z domačo sodbo, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje.
Slovensko sodišče je v celoti vezano na sodbo tujega sodišča, kazen tako ne sme biti strožja in praviloma tudi ne milejša od tiste, izrečene v tujini. Izjema so primeri, ko tuje kazni presegajo najvišje zagrožene kazni, predpisane v slovenski zakonodaji za istovrstna kazniva dejanja. Postopki prenosa kazni v praksi trajajo od treh mesecev do dveh let.

Trunklja so s še dvema slovenskima državljanoma aretirali jeseni 2009 na letališču v perujskem Cuzcu, po poročanju medijev pa so v njihovi prtljagi našli osem kilogramov kokaina. Na sodišču so pojasnili, da je bil Trunkelj obsojen na 11 let in osem mesecev zapora ter na denarno kazen, ki znaša okoli 1.500 evrov.

Slovensko pravosodno ministrstvo je zaprosilo perujskih organov za prenos izvršitve kazni v tem primeru prejelo 14. maja letos, že dan pozneje so jo posredovali ljubljanskemu okrožnemu sodišču.

Po besedah Trunkljevega pravnega zastopnika so izpolnjene vse formalne predpostavke, da se ugodi zaprosilu perujskih organov in kazen do konca izvrši v Sloveniji. Ali se s tem strinja tudi sodišče, bo verjetno znano v manj kot mesecu dni.

Po tujih zaporih 200 slovenskih državljanov