Boris Kobal v opravičilu med drugim piše, da je narobe ravnal, ker se je zavil v molk in slovenski javnosti ni pojasnil, kaj se dogaja. Foto: BoBo
Boris Kobal v opravičilu med drugim piše, da je narobe ravnal, ker se je zavil v molk in slovenski javnosti ni pojasnil, kaj se dogaja. Foto: BoBo

Na celjskem okrajnem sodišču je potekal predobravnavni narok za igralca in režiserja Borisa Kobala zaradi obtožbe o plagiatu komedije Profesionalci espe, ki jo je na spored uvrstilo Gledališče Celje.

Kobal je s tožilstvom pred tem podpisal sporazum o priznanju krivde. Za goljufijo je nato tožilstvo predlagalo osem mesecev pogojne zaporne kazni, za kršitev materialnih pravic prav tako osem mesecev pogojno, sodnica Maja Manček Šporin pa je nato izrekla enotno kazen 15 mesecev pogojno s preizkusno dobo treh let.

Kobal krivi depresijo

Kobal je po izreku sodbe dejal, da je v življenju storil veliko neumnosti, vendar je omenjeni plagiat največja neumnost. Obžaluje, da je prizadel ljudi, za katere je menil, da so njegovi prijatelji, z njimi pa nima stika že leto dni.

Pojasnil je, da je bil plagiat v bistvu provokacija, ki jo je storil v hudi osebni stiski, v kateri se je znašel leta 2016, ko se je ločil od soproge. "Takrat sem padel v hudo depresijo," je še dejal.

Tožilka Simona Kuzman Razgoršek je presodila, da je izrečena kazen primerna in pravična glede na očitani kaznivi dejanji. Kot olajševalne okoliščine pa je štela priznanje krivde, vračilo 13.000 evrov honorarja, ki mu ga je za omenjeno komedijo izplačalo Gledališče Celje, dejstvo, da ni bil nikdar kaznovan, in zdravstvene težave.

Celjsko gledališče želi 34.000 evrov

Pooblaščenec Gledališča Celje Aleš Sočan je skušal na sodišču vložiti premoženjsko-pravni zahtevek za nekaj več kot 34.000 evrov, a ga je sodnica napotila na pravdni postopek. Prav tako je predlagal postavitev izvedenca finančne stroke, vendar je predlog sodnica zavrnila.

Kobalov zagovornik Miha Kunič sicer meni, da je omenjeni znesek previsok, saj da gledališče ni imelo takšne škode. Kobal je namreč gledališču uredil avtorske pravice za 10 brezplačnih uprizoritev komedije Profesionalci espe, vendar se je upravnica gledališča Tina Kosi temu odpovedala.

Pogojna kazen Borisu Kobalu

Italijanski izvirnik

Sredi januarja lani je v javnost prišla informacija, da je Boris Kobal prevedel tuje avtorsko delo, komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, in ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo, komedijo Profesionalci espe, ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo.

Komedijo so nato v lanski sezoni premierno uprizorili v Gledališču Celje v režiji Jaše Jamnika, po razkritju, da gre za plagiat, pa so predstavo dokončno umaknili s sporeda.

Kobal se je zaradi plagiata komedije Profesionalci espe kmalu po razkritju afere javno opravičil in zapisal, da ga je k dejanju prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Celjskemu gledališču je vrnil izplačani honorar, tj. 13.000 evrov, s potomci avtorja pa je uredil vse potrebno, da je besedilo predstave Profesionalci espe zdaj njegov uradni prevod, je javnosti sporočil po tem, ko je zaradi afere prejel tudi izredno odpoved z mesta direktorja in umetniškega vodje v Šentjakobskem gledališču.

Gledališče Celje je Kobala kazensko ovadilo januarja lani zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic, za pregon pa se je odločilo tudi tožilstvo.