Boštjan Šoba na izročitev v kanadskem zaporu čaka od leta 2009. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Šoba na izročitev v kanadskem zaporu čaka od leta 2009. Foto: MMC RTV SLO
Kanada bo Sloveniji kmalu izročila Boštjana Šobo

Kanada bo Šobo, ki je bil soobtožen v odmevnem procesu proti nekdanjemu državnemu sekretarju Borisu Šuštarju in ki je po začetku sojenja pobegnil, Sloveniji izročila do konca avgusta, je pojasnil Aleš Zalar.

Po aretaciji državnega sekretarja Borisa Šuštarja pred dobrimi desetimi leti se je zgodilo prvo odmevno korupcijsko sojenje pri nas - na zatožno klop so poleg Šuštarja sedli še Stanislav Droljc, Šuštarjeva žena in Boštjan Šoba. Na procesu, ki je trajal kar nekaj let, so bili obsojeni vsi, Šuštar in Droljc na zaporno kazen, Šoba pa na denarno.

Sojenju se je izognil s pobegom
Temu je sledil nov proces zaradi korupcije, v katerem je bil Šoba obtožen prejemanja podkupnine, vendar se je Šoba sojenju izognil s pobegom v Kanado. Tam so ga na podlagi mednarodne tiralice prvič aretirali leta 2007, ga po treh mesecih izpustili, znova pa so ga priprli leta 2009 in od takrat v priporu čaka na izročitev Sloveniji, je za TV Dnevnik poročal Rajko Gerič.

Zalar: Predaja mora biti končana do 28. avgusta
"Prejel sem obvestilo kanadskega pravosodnega ministrstva, da je zdaj predaja dovoljena. O tem smo obvestili vse ustrezne organe, vključno z Interpolom. Zdaj je stvar policijskega sodelovanja, da se dogovorimo o načinu, kraju in času predaje," je pojasnil minister Zalar in dodal, da se mora predaja končati najpozneje do 28. avgusta.

Kanada bo Sloveniji kmalu izročila Boštjana Šobo