Po mnenju predsednika zdravniškega sindikata  ugledu zdravnikov bolj škodi to, da se o korupciji na splošno le govori, kar zlasti prizadene poštene zdravnike. Foto: BoBo
Po mnenju predsednika zdravniškega sindikata ugledu zdravnikov bolj škodi to, da se o korupciji na splošno le govori, kar zlasti prizadene poštene zdravnike. Foto: BoBo
Erik Brecelj
Brecelj pozdravlja preiskava in hkrati opozarja, da to ne sme biti zadnja taka akcija. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Karl Erjavec, ki opravlja funkcijo ministra za zdravje, pričakuje od vseh predstojnikov polno sodelovanje s kriminalisti. Zakon jim daje možnost, da suspendirajo tiste, ki so vpleteni v sporne posle. Foto: BoBo

Ne gre samo za to, ali si sprejel podkupnino ali ne, ampak za to, ali si ustrezno ukrepal, če si za to vedel.

Karl Erjavec, opravlja funkcijo ministra za zdravje
Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina pričakuje, da bodo morebitne ugotovljene nepravilnosti tudi strogo sankcionirane. Foto: BoBo
Preiskave v zdravstvu pozdravljajo

"Ne vem natanko, kaj se je dogajalo danes. Do 16. ure sem bil v operacijski dvorani. Vem le to, da gre za zaslugo ministra za notranje zadeve, generalnega direktorja policije in Roberta Slodeja z Nacionalnega preiskovalnega urada. Ti so namreč ustanovili posebno skupino kriminalistov, ki se ukvarja z zdravstvom," se je na preiskave odzval kirurg Erik Brecelj.

"Samo majhna pripravljenost politike, pa tako velik korak naprej," je opozoril. Dodal je, da je "po sedmih letih opozarjanja danes prvič optimist, da se je v zdravstvu začela reforma". Opozoril pa je na to, da je slovenskega zdravstva, če se bo ustavilo pri tem, konec.
Golub: Pri zdravilih je stvar bolj ali manj čista
Odzval se je tudi predsednik lekarniške zbornice Miran Golub, ki so ga današnje kriminalistične preiskave v zdravstvu "popolnoma presenetile", a hkrati pozdravlja razčiščevanje težave korupcije na tem področju. Poudaril je, da zbornica s tem nima nič in da preiskave zagotovo niso pozitivne za ugled zdravnikov, a je kljub temu prav, da je do njih prišlo, saj mora zdravstvo priti do čistega poslovanja.

Zato predsednik lekarniške zbornice upa, da se bodo vse zadeve razčistile. Ob tem je poudaril, da se na zbornici ukvarjajo v glavnem z zdravili, kjer pa je "stvar bolj ali manj čista", saj cene določa država, znani so tudi vsi akterji, ki pri tem sodelujejo. A če se dokaže kakršno koli kaznivo dejanje, ga je treba razčistiti in omogočiti normalno delo naprej, je še dodal.
Presenečen tudi Kuštrin
Minister za notranje zadeve Gregor Virant je kriminalistično preiskavo v zdravstvu označil kot pomemben korak v boju proti korupciji, so sporočili z notranjega ministrstva . V pohvali policiji je še posebej izpostavil učinkovitost avgusta ustanovljene delovne skupine za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo. Po oceni Viranta je današnja akcija dokazala, da svetih krav res ni več.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin tako obsežne preiskave ni pričakoval, a ga vendarle ni presenetila. "Očitno se je država po škripcih, v katerih se je znašla, dovolj zbudila in so začeli ukrepati tudi organi pregona," je dejal Kuštrin in dodal, da gre za zahtevne postopke, saj je korupcija težko dokazljiva.

Opozoril je tudi, da ugledu zdravnikov bolj škodi to, da se o korupciji na splošno le govori, kar zlasti prizadene poštene zdravnike. V koordinaciji zdravniških organizacij že večkrat poudarili, da imajo ničelno stopnjo tolerance do korupcije tako na individualni kot na sistemski ravni.

Kuštrin je spomnil tudi na odmevno afero, ki je nastala leta 2003 zaradi spornega nakupa operacijskih miz v takratnem Kliničnem centru, saj je že takrat opozoril, da je to le vrh ledene gore. A po njegovih besedah ni bilo posluha, da bi se pristojni resno lotili "tega problema, ki je nedvomno sistemska korupcija". "Takrat smo vsi pričakovali, da se bo kaj naredilo, pa se ni nič. Država se mora resno lotiti od vrha in narediti red," je še dejal Kuštrin.

Erjavec: ocena je, da gre celo za sistemsko korupcijo
"Če gre za sistemsko korupcijo, so odgovorni tudi tisti, ki so to podpirali s tem, ko niso nič naredili", je kriminalistične preiskave v zdravstvu komentiral začasni minister za zdravje Karl Erjavec, ki pričakuje, da bo Nacionalni preiskovalni urad pod drobnogled vzel tudi investicije, razpise in nabavo medicinske opreme.

Erjavec je na novinarski konferenci ob robu srečanja z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer pojasnil, da je bil že zjutraj seznanjen s kriminalistično akcijo, kjer na 58 krajih po Sloveniji potekajo hišne preiskave, 13 ljudi pa so pridržali. Kot navaja, gre za tiste, ki so dajali in sprejemali darila. "To so korupcijska dejanja, ocena je, da gre celo za sistemsko korupcijo," pravi minister.

Ob tem je pojasnil, da je neprestano v stiku z osebo, ki vodi te preiskave. Dogovorjena sta, da je treba zagotoviti polno sodelovanje vseh predstojnikov bolnišnic, kjer akcija poteka.

Erjavec je dodal, da se je takoj po nastopu funkcije ministra za zdravje srečal s predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so mu podrobneje pojasnili, kaj se v zdravstvu dogaja na področju korupcije. Zagotovil jim je polno podporo, da lahko začnejo operativno delo.

Organi pregona in sodišče morajo po mnenju Erjavca ugotoviti odgovornost vseh tistih, ki aktivno delujejo v zdravstvu, veliko odgovornost nosijo zlasti vodilni kadri. "Ne gre samo za to, ali si sprejel podkupnino ali ne, ampak za to, ali si ustrezno ukrepal, če si za to vedel," je zatrdil.

Naj pristojni organi opravijo svojo nalogo
V zdravstvu se letno obrne štiri milijarde evrov, zato je minister prepričan, da je še posebej na tem področju treba zadeve čim prej razjasniti. "Vsi namreč govorijo, da obstaja korupcija v zdravstvu, zato je prav, da pristojni organi opravijo svojo nalogo," je zatrdil Erjavec.

Stop za imenovanja tam, kjer so preiskave
Erjavec je v nadaljevanju povedal, da tudi zato vladi v soglasje ni dal imenovanja direktorja UKC-ja Ljubljana Simona Vrhunca, dokler se ne bo ugotovila objektivna ali subjektivna odgovornost vseh vpletenih. To velja tudi za nekatere druge predstojnike zdravstvenih zavodov, ki so jih sveti zavodov že imenovali. Povsod tam, kjer tečejo preiskave, bo minister zadržal obravnavo njihovega imenovanja na vladi.

Ali lahko neki zdravnik kljub preiskavi nadaljuje svoje delo, je po besedah Erjavca odvisno od predstojnika zavoda. Zakon o delovnih razmerjih mu daje možnost suspenza, vendar je odgovornost predstojnika, da odloči, katere instrumente bo uporabil.

Po napovedih Erjavca bo tudi v naslednjih dneh imel pogovore s predstavniki NPU-ja, kjer se bodo dogovorili, na kakšen način bodo v prihodnje postopali. Treba je namreč zaščititi vse dokaze, da bi lahko bil sodni postopek uspešen, je še dodal minister.

Zdravniška zbornica ni presenečena
Predsednika Zdravniške zbornice Slovenije Andreja Možino obsežna kriminalistična preiskava v zdravstvu ni presenetila in jo je pričakoval. Kot je povedal v izjavi za medije, je že pred 14 dnevi ali tremi tedni iz neuradnih virov izvedel, da se pripravlja preiskava. Sicer Možina ni seznanjen s konkretnimi podatki o preiskavi.

Možina: Nismo izjema
"Slovenija boleha za sistemsko korupcijo in slabo poslovno prakso, zdravstvo pa ni nikakršna izjema," je opozoril Možina. Po njegovih besedah zbornica zato podpira tovrstne ukrepe države, da se končno preide od besed k dejanjem. Možina je pojasnil, da Nacionalni preiskovalni urad ni obiskal zbornice in je tudi ni obvestil o preiskavi.

Glede zdravnikov, ki so se znašli v preiskavi, Možina meni, da njihovo delo z bolniki "ne sme biti večji problem". "Kar pa se tiče zdravnikov, ki so v teh postopkih in sočasno delujejo aktivneje v zbornici, pa je naše stališče znano. Sprejeti kodeks zavezuje vsakega zdravnika, ki pride v tak položaj, da se sam izloči iz delovanja zbornice," je poudaril. Možina še pričakuje, da bodo morebitne ugotovljene nepravilnosti tudi strogo sankcionirane.

Korak k transparentnosti
"Videli bomo, kaj bodo te preiskave pokazale. Je pa to korak k transparentni porabi javnega denarja," seje na današnje kriminalistične preiskave odzval generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin.

Preiskave na 58 naslovih
Kriminalisti izvajajo hišne preiskave na 58 naslovih za dokazi korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu. Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, se preiskave opravljajo na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor. Po dosedanjih podatkih so pridržali 13 osumljencev.

Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril, za kar je zagrožena kazen zapora do tri oziroma do pet let.

Ne gre samo za to, ali si sprejel podkupnino ali ne, ampak za to, ali si ustrezno ukrepal, če si za to vedel.

Karl Erjavec, opravlja funkcijo ministra za zdravje
Preiskave v zdravstvu pozdravljajo