Černelsko brezno se nahaja na 2.000 metrih nadmorske višine. Foto: RTV SLO
Černelsko brezno se nahaja na 2.000 metrih nadmorske višine. Foto: RTV SLO
Rešili češke jamarje

Češki jamarji so se v Černelsko brezno, ki je s 1.198 metri globine in 11,5 kilometra dolžine eno najglobljih brezen pri nas, spustili v nedeljo zvečer, vrniti pa bi se morali v torek. Ker Čehov ni bilo na plan, je njihov prijatelj, ki bi se mu morali javiti, obvestil regijski center v Novi Gorici.

Ujeti 400 metrov pod zemljo
Izkušene češke jamarje so ob 1.00 zjutraj našli 400 metrov pod zemljo. Na izhod iz brezna so morali počakati do zgodnjih jutranjih ur. V breznu jih je zadrževal sifon, ki se je zaradi dežja napolnil z vodo. Zato so po navedbah Aleša Stražarja, vodje Jamarske reševalne službe Slovenije, češki jamarji tri dni ujeti čakali na prehod. V iskalni akciji je sodelovalo 16 pripadnikov jamarske reševalne službe iz Postojne, Sežane in Tolmina. Štirje so šli v jamo, drugi pa so čakali v pripravljenosti v Bovcu.

Ti so se pod vodstvom Andreja Fratnika, jamarja, ki je leta 1988 skupaj z italijanskimi kolegi kot prvi Slovenec na slovenskem ozemlju, in to prav v Černelskem breznu, presegel magično mejo 1.000 metrov globine, spustili vanj in pomagali pogrešanim Čehom na površje.

Utrujene češke jamarje in 16-člansko reševalno ekipo so v dolino prepeljali s helikopterjem.

Rešili češke jamarje