Ivana Zidarja tudi tokrat ne bo na sojenje. Foto: MMC RTV SLO
Ivana Zidarja tudi tokrat ne bo na sojenje. Foto: MMC RTV SLO

Obramba ocenjuje, da ima zaradi predolgih obravnav vsak dan obravnave 17 tisoč evrov stroškov, kar ne vključuje stroškov sodišča. Po njenem mnenju bi lahko proračun zaradi tega obremenili za več kot 100 tisoč evrov.

čista, lopata
Med obtoženimi je tudi Dušan Črnigoj. Foto: MMC RTV SLO

Po mnenju Boštjana Penka, enega izmed Zidarjevih zagovornikov, bi bilo smotrno, da v začetku aprila znova določijo izvedence, ki bi še enkrat pregledali Ivana Zidarja in njegovo zdravstveno stanje.
Predvidenega zaslišanja nemškega kriminalista, s katerim so slovenski preiskovalci sodelovali pri preiskavi Ivana Zidarja, zato ne bo. Slovensko sodišče je münchensko že zaprosilo za nov datum zaslišanja Gerharda Schaffnerja. Čeprav odgovora iz Nemčije še niso prejeli, pa je gotovo, da kriminalist na vprašanja ne bo odgovarjal pred 15. aprilom.

Obravnavo so zaradi Zidarjeve odsotnosti po slabih dveh urah tudi prekinili, saj niso bili izpolnjeni pogoji za njeno nadaljevanje. Nadaljevala se bo prvega aprila, ko naj bi ji Zidar že prisostvoval. Takrat naj bi tudi znova zaslišali slovenskega kriminalista Roberta Slodeja.

Obramba predlaga poslušanje prisluhov
Obramba je predlagala zaslišanje Antona Cvetana, mesarja, s katerim naj bi domnevni tajni sodelavec Anton Urbas sklenil stavo, da bodo Ivana Zidarja aretirali čez tri dni.
Prav tako zahteva, da policija preveri, ali sta si sektor za gospodarsko kriminaliteto in sektor za kriminaliteto leta 2007 delila telefaks, saj je Robert Slodej zatrdil, da Schaffner ni vedel, da so ga premestili, čeprav naj bi bilo sporočilo po telefaksu naslovljeno na Slodeja na njegovem novem položaju.
Obramba želi, da se preveri, kdo vse je upravljal s telefaksom in kdo ga je žigosal šele nekaj dni po prispetju. Zanima jo tudi, kdo je odredil prevod in kdo vse ga je prejel.

Kdaj bodo na vrsti prisluhi?
Napovedano je bilo tudi izvajanje dokazov s prisluhi ujetih pogovorov. Teh je več kot 160, pri čemer se tožilstvo sklicuje le na nekatere. Toda Penko je predlagal, da naj se najprej izvede dokaze, ki jih je sodišče že dovolilo. Če bi se namreč izkazalo, da so dokazi pridobljeni nezakonito (kot trdi obramba), bi se zgodba sojenja ponovila, saj bi bilo sodišče "okuženo" zaradi nezakonito pridobljenega dokaznega gradiva.

Upravičeni ugovori ali zavlačevanje?
Po mnenju odvetnika Antona Šubica bi moralo sodišče tudi najprej dovoliti preizkus dokaznega trojčka Slodej - Urbas - Schaffner in šele nato ugotavljati morebitno okuženost prisluhov. To si je sodni senat po Šubičevih besedah "naložil" že decembra in bi se lahko v nasprotnem primeru znašel v protislovju.

Tožilka se s tem ni strinjala in je predlagala zavrnitev vseh dokaznih predlogov, saj naj ne bi v ničemer razjasnili komunikacije med Slodejem in Urbasov, veliko odgovorov pa bo njenem mnenju dalo še zaslišanje Schaffnerja.

Zidar odsoten iz zdravstvenih razlogov
Prisotnost Ivana Zidarja, enega izmed osmerice obtoženih v zadevi Čista lopata, naj bi bila po mnenju njegovega drugega zagovornika Aleksandra Čeferina pri zaslišanju Gerharda Schaffnerja nujna, zato je že na prejšnji obravnavi predlagal, da nemškega kriminalista zaslišijo po 31. marcu. Obramba sicer predlaga, da se zaradi neprisotnosti Ivana Zidarja glavna obravnava prekine, vse nadaljnje pa odpovedo, dokler Zidar ne bo zmogel biti na sojenju.

V zadevi Čista lopata sodijo Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak, Dušanu Črnigoju, Tomažu Žibretu, Ivanu Demšarju, Borutu Farčniku, Srečku Gabriču in Ivanu Krofliču. Osumljeni so storitve kaznivega dejanja dajanja in sprejemanja daril ali pomoči pri omenjenem v zadevi gradnje letališkega stolpa na Brniku. Sodišče je do zdaj večkrat zaslišalo Roberta Slodeja, slovenskega kriminalista, in Antona Urbasa, domnevnega tajnega sodelavca policije, ki sta sodelovala z nemškim kriminalistom Gerhardom Schaffnerjem pri preiskavi Zidarja.

Obramba ocenjuje, da ima zaradi predolgih obravnav vsak dan obravnave 17 tisoč evrov stroškov, kar ne vključuje stroškov sodišča. Po njenem mnenju bi lahko proračun zaradi tega obremenili za več kot 100 tisoč evrov.