Dva osumljenca so policisti prijeli med pripravami na nov rop bančnih poslovalnic. Foto: Pixabay
Dva osumljenca so policisti prijeli med pripravami na nov rop bančnih poslovalnic. Foto: Pixabay

Trije člani kriminalnih združb z juga Italije so po ugotovitvah policije izvedli ropa bančnih poslovalnic na Dobrovem in v Dutovljah. Na rop so se dobro pripravili, saj so bančni poslovalnici pred dejanjem več dni opazovali. Pripravljali pa so se tudi na nove rope, saj so policisti dva med osumljenimi prijeli pri opazovanju bančnih poslovalnic v Kanalu in Tolminu, so sporočili s PU-ja Nova Gorica.

V Goriških brdih oropali bančno poslovalnico

Prvi rop so izvedli v popoldanskem času 31. avgusta. Med preiskavo so policisti in kriminalisti ugotovili, da sta tik pred 17. uro v bančno poslovalnico na Dobrovem v Goriških brdih, v kateri sta delali dve uslužbenki, vstopila dva moška zakritih obrazov. Z nožem sta v italijanščini zagrozila uslužbenki in zahtevala gotovino. Z ropom sta storilca nezakonito pridobila približno 35.000 evrov gotovine, ob tem pa nobena uslužbenka poslovalnice ni bila poškodovana.

Neznanca sta po kaznivem dejanju zbežala z osebnim avtomobilom znamke Fiat, ki je bil v noči na 26. avgust ukraden v italijanskem kraju Červinjan. V sodelovanju z italijanskimi kriminalisti mobilne enote kvesture iz Gorice in komisariata iz Čedada so tedaj ugotovili, da so pri ropu v Goriških brdih sodelovale najmanj štiri osebe, ki so si z avtomobili, najetimi v Italiji, več dni ogledovali bančno poslovalnico in se tako pripravili na rop.

Ugotovili so tudi, da sta storilca na bančni avtomat pred vhodom v bančno poslovalnico na Dobrovem pred ropom namestila tudi pisno obvestilo "v okvari". Obvestilo, katerega izvor so pomagali policistom ugotoviti tudi občani, je bilo odvzeto s pokvarjenih tekočih stopnic večjega nakupovalnega centra na Goriškem.

Kriminalisti iz Gorice so kot možna storilca ropa identificirali dva moška, takrat stara 43 in 27 let, doma iz italijanske pokrajine Catanie.

Rop banke v Dutovljah: Moški in ženska pobegnila z belo pando

Drugi rop oktobra v Dutovljah

Rop banke v Dutovljah so izvedli v popoldanskih urah 1. oktobra. Koprski kriminalisti so na kraju ugotovili, da sta okoli 13.30 v bančno poslovalnico, kjer je bila ena bančna uslužbenka, vstopila dva moška zakritih obrazov, bančnici zagrozila s predmetom, podobnim pištoli, in od nje v italijanščini zahtevala denar. Bančno uslužbenko sta nato zvlekla izza blagajniškega pulta in odtujila nekaj več kot 7000 evrov gotovine.

Roparja sta se s kraja ropa odpeljala z manjšim starejšim osebnim avtomobilom Fiat tržaških registrskih oznak proti nekdanjemu mejnemu prehodu Repentabor. Vozilo roparjev so dan pozneje našli v bližini pokopališča v Dutovljah. Ta avtomobil je bil ukraden italijanskemu lastniku nekaj dni pred ropom v Križu v bližini Trsta.

Roparji uporabljali dva avtomobila, eden je bil ukraden

Ker so kriminalisti glede na zbrane dokaze posumili, da so rop izvedli storilci iz Italije, so se koprski kriminalisti povezali s kriminalisti iz tržaške kvesture in jih zaprosili za pregled posnetkov videonadzornih kamer v Italiji. Tako so ugotovili, da so roparji uporabljali dva osebna avtomobila, poleg ukradenega fiata še terensko vozilo Jeep renegade. Tega je v Italiji najel 27-letni Italijan iz Catanie. To je bil eden od osumljencev podobnega ropa banke na Dobrovem. Po ugotovitvah tržaške kvesture je to vozilo uporabljal tudi 43-letni državljan Italije, ki je bil prav tako eden izmed osumljencev ropa na Dobrovem.

Dva osumljenca ujeli med pripravo na nov rop

Kriminalisti iz Trsta so PU Koper 5. oktobra obvestili, da je najeti džip v Sloveniji, točneje na območju PU-ja Nova Gorica. Na podlagi posredovanih podatkov italijanskih varnostnih organov so kriminalisti PU-ja Nova Gorica istega dne v Kanalu vozilo izsledili. Osumljenca sta v tem času že pripravljala nove rope, saj sta si ogledovala bančne poslovalnice v Tolminu in Kanalu. Kriminalisti Nova Gorica so ju istega dne prijeli v Solkanu in jima odredili policijsko pridržanje.

Italijanski varnostni organi so ob usmerjanju državnega tožilstva in obravnavi neposredno predtem izvršenih kaznivih dejanj tatvin vozil v Italiji izvedli več hišnih preiskav. Tako so pridobili tudi primerjalni material osumljencev za sodnomedicinske preiskave, ki so ga nato poslali Nacionalnemu sodnomedicinskemu laboratoriju v Ljubljano.

V okviru čezmejnega policijskega sodelovanja so identificirali še tretjega osumljenca ropa banke v Dutovljah, 42-letnega državljana Italije iz Catanie, ki je osumljen tudi sodelovanja pri ropu na Dobrovem. Ta se je dan po prijetju drugih dveh osumljenih roparjev vrnil na jug Italije.

Vse tri osumljence so v Italiji že v preteklosti obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj, zato slovenski policisti sklepajo, da gre za kriminalno združbo, specializirano za bančne rope.