Sadar ni želel pojasniti, ali bo oškodovancem lahko plačal oziroma ali se bo pritožil. Foto: MMC RTV SLO
Sadar ni želel pojasniti, ali bo oškodovancem lahko plačal oziroma ali se bo pritožil. Foto: MMC RTV SLO
Sadar bo moral poplačati upnike

Prvi mož poslovnega sistema Dadas je leta 1996 z oškodovanci sklenil opcijske pogodbe prek Dadasa BPH in hrvaške družbe Markssin, čeprav se je zavedal, da jih pozneje ne bo mogel izplačati, saj je Dadas takrat že imel izgubo, je povedala predsednica senata Danila Dobčnik Šošterič. S tem je zavestno ogoljufal 51 oškodovancev za skoraj 52.000 evrov.

Sodišče ga je zato obsodilo na enoletno zaporno kazen s preizkusno dobo treh let, hkrati pa bo moral v enem letu oškodovancem, ki vztrajajo pri premoženjskopravnem zahtevku, povrniti glavnico, sicer mu grozi služenje zaporne kazni. Stroškov postopka in odvetnika, ki ga je dobil po uradni dolžnosti, Sadarju ne bo treba plačati.

Ob razglasitvi sodbe Davorin Sadar ni želel povedati, ali bo oškodovancem sploh lahko povrnil okoli 40.000 evrov oziroma ali se namerava pritožiti.

Pomembnejše sojenje se za Sadarja še ni začelo
Za Sadarja mnogo pomembnejša zadeva, v kateri mu tožilstvo očita oškodovanje Dadasovih vlagateljev v vrednosti 4,8 milijarde nekdanjih tolarjev, sploh še ni začela. Okoli 3.500 vlagateljev je namreč v poslovnem sistemu Dadas po propadu štirih vzajemnih skladov, v katere so vlagatelji vložili 5,7 milijarde tolarjev, izgubilo več milijard tolarjev. Družba je leta 1998 padla v stečaj, priznanih je bilo za 11 milijard tolarjev terjatev, premoženje pa je bilo vredno manj kot sto milijonov tolarjev.

Sadar bo moral poplačati upnike