Kabina za prhanje v lokalu, kjer so morala dekleta nastopati za goste. Foto: Policija
Kabina za prhanje v lokalu, kjer so morala dekleta nastopati za goste. Foto: Policija
false
Okoli 30.000 evrov so policisti že zasegli, a sumijo, da je denarja še precej več. Foto: Policija
false
Tudi prepovedano orožje so policisti našli pri osumljencih. Foto: Policija
false
Prepovedani svinčnik pištola. Foto: Policija
Kriminalisti nad ilegalno prostitucijo

silila v prostitucijo. Četverica osumljencev je sodno pridržana.

Policija je v preiskavi ugotovila, da je v dveh gostinskih lokalih na območju Dragočajne in Mlake pri Kranju, katerih lastnik oz. najemnik je bil 59-letni moški z območja Kranja, zaposlenih več deklet iz tujine, ki tam delajo kot plesalke ter nudijo spolne storitve za denar, so sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Šlo je za vsaj 13 deklet iz Ukrajine in Moldavije, občasno pa je bila zaposlena tudi državljanka Slovenije. Dekleta so stara med 18 in 37 let.

Skupaj z glavnim 59-letnim osumljencem so v organizirani kriminalni združbi sodelovali tudi njegova 37-letna žena, sicer državljanka Ukrajine, z območja Kranja, 40-letni moški z območja Ljubljane in 26-letni moški iz okolice Kamnika, pomagal pa jim je tudi 54-letni moški iz okolice Kranja – vsi našteti moški so slovenski državljani.

Zavajajoči oglasi o lepšem življenju
Dekleta so v Slovenijo privabili z objavljanjem oglasov za službo prek različnih spletnih medijev (Facebook, portal Slo-Escort), oglase so objavljali tudi na spletnih straneh v tujini. V oglasih so dekletom ponujali dobro plačano službo barskih plesalk, ki naj bi zaslužile tudi do 6.000 evrov, poleg tega pa še urejene delovne vizume, zdravstveno zavarovanje, bivanje v opremljenih stanovanjih ter seveda pogodbo o zaposlitvi.

Izkazalo se je, da so bili oglasi skrajno zavajajoči, kljub temu pa so na ta način v Slovenijo privabili več deklet. Pri novačenju deklet sta imela odločilno vlogo 59-letni moški z območja Kranja in njegova žena.

Vse žrtve trgovine z ljudmi, ki jih je policija obravnavala, izhajajo iz socialno šibkih okolij, na oglase so se javljala večinoma dekleta, ki so imela zelo nizke dohodke ali so bila brez njih, živele so v neurejenih razmerah, nekatere izmed njih pa so bile prisiljene skrbeti tudi za starše oziroma otroke. Njihovo socialno stisko so osumljenci izkoristili in jim dali zelo hitro vedeti, da bodo morale prodajati svoja telesa za denar.

Namesto tisočakov drobiž in izkoriščanje
V nočnih lokalih naj bi jih zaposlili za 12 do 20 ur tedensko, morale pa so delati šest dni na teden med 21. in 4. uro zjutraj, torej vsaj 42 ur tedensko. Za vse to so dobile mizernih 350 do 500 evrov mesečno, omenjeni zaslužek pa so morala "odslužiti" še s konzumacijami pijač, v nasprotnem primeru so jim to šteli kot dolg. Plačevati so morale tudi lastne stroške, kot so npr. uporabnina za sobe, kjer so nudile spolne usluge, uporaba spleta, najemnino in prevoze z lokacije, poleg tega pa tudi obrabnino za inventar v lokalih.

Tudi za urejanje raznih upravnih zadev in obrazcev so jim vodja in člani kriminalne združbe zaračunavali 300 evrov, čeprav npr. taksa za enotno dovoljenje za prebivanje znaša le dobrih 54 evrov. Če so želele iti na letni dopust, so morale lastniku lokala vrniti izgubljeni zaslužek. V primeru bolezni ali zdravstvenih težav žrtve si niso upale uporabiti bolniškega dopusta, saj so jim grozili, da v tem primeru ne bodo dobile plačila.

Na ta način so žrtve stalno spravljali v dolgove in si jih tako podredili, kar je terjalo težek psihološki davek. Eno izmed deklet so že morali hospitalizirati v psihiatrični bolnišnici. Žrtvam so ob tem grozili z izgubo službe, hkrati pa so se zavedale, da so osumljenci oboroženi in nevarni.

Lokal na Mlaki pri Kranju je vodil omenjeni 59-letni moški, pri nadzoru deklet in delu s strankami pa mu je največkrat pomagal 40-letni moški z območja Ljubljane. Lokal v Dragočajni je pod nadzorom glavnega osumljenca vodila njegova žena, pri tem pa je redno sodeloval in pomagal tudi 26-letni moški iz okolice Kamnika.

Večino pobrali zase
Nudenje spolnih uslug so organizirali tako, da so bila dekleta vsako noč razporejena v oba nočna lokala, kjer so čakale na stranke. Pri tem so kot običajne storitve ponujali t. i. "table dance", ples ob drogu, klasični striptiz, kot posebno ponudbo pa so imeli v lokalu na Mlaki pri Kranju tudi t. i. "shower dance" saj so imeli kabino za prhanje nameščeno kar sredi lokala.

Cene za to so bile različne: "table dance" je stal 25 evrov, nekatere usluge 50 evrov, zelo pomemben vir denarja pa je bila konzumacija. Cena za t. i. "Lady drink" (neke vrste lažji koktajl) je bila 25 evrov, šampanjci pa so stali, različno od vrste, od 50 evrov naprej. Če si je stranka zaželela spolnih storitev, je bila obveznost, da pred tem plača ali najmanj en Lady drink ali en šampanjec ali "table dance".

Spolne storitve v sobah so zaračunavali po 100 evrov za pol ure in 150 evrov za eno uro. Od tega je dekletom ostalo le 40 odstotkov plačila, preostanek so pobrali zlikovci. Vodja je oglaševal tudi "spremstvo", kar je stalo 300 evrov, poleg tega je glavni osumljenec dekleta ponujal in vozil tudi na razne dogodke (fantovščine, motoristične shode ipd.). Tudi v tem primeru je dekletom ostal le manjši delež zaslužka.

Dekleta so bila v lokalih ves čas pod nadzorom in pritiskom vodje in njegovih sodelavcev, poleg tega pa so o njihovih dejavnostih vodili tudi evidence, na podlagi katerih so na njih dodatno pritiskali, da premalo delajo in da ne zaslužijo dovolj. Še posebej je pri tem izstopal vodja kriminalne združbe, ki je zelo dominantna oseba in so se ga dekleta zelo bala.

Brez orožja ni šlo
V hišnih preiskavah so nato policisti poleg dokazov o nadzoru deklet in raznih seznamov našli tudi več kosov prepovedanega orožja, nekaj denarja, pri glavnem osumljencu na domu pa še večjo vsoto denarja, tako da so skupaj zasegli okoli 30.000 evrov. V lokalu na Mlaki so zasegli tudi avtomatsko vojaško puško Zastava M-70 (kalašnikov) in 60 kosov nabojev zanjo, prirejeno šibrovko z odrezano cevjo in kopitom ter večje število nabojev zanjo.

V lokalu v Dragočajni so pri 26-letnem osumljencu odkrili dve pištoli, napolnjeni z naboji, in sicer revolver 357 magnum ter polavtomatsko pištolo znamke Glock, teleskopsko palico in nož, zasegli pa so mu tudi zavitek kokaina. 26-letnik sicer ima dovoljenje za posest orožja, ne pa tudi za nošenje, zato so mu ga zasegli in sprožili prekrškovni postopek s predlogom za odvzem.

Pri prevozniku deklet so kriminalisti prav tako odkrili orožje, in sicer t. i. "svinčnik pištolo", ki spada med prepovedano orožje, za kar ga bodo kazensko ovadili.

Dolg spisek kriminalnih dejanj
Kriminalisti so zoper vodjo združbe in tri glavne soosumljence podali kazensko ovadbo za 13 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi ter kazensko ovadbo zaradi hrambe prepovedanega orožja. Prevoznika deklet so ovadili za pomoč pri izvrševanju kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. Vsi štirje so bili s kazensko ovadbo privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je za vse odredil sodno pridržanje.

Nihče izmed ovadenih do zdaj še ni bil obsojen za kaznivo dejanje, zaradi trgovine z ljudmi pa jim grozi od tri do 15 let zapora. Proti njim teče tudi finančna preiskava, tako da se jim utegnejo leta v zaporu nabrati tudi od tod.

Karitas in Društvo Ključ sta rešenim žrtvam že nudili vso potrebno pomoč, pri sklepni akciji pa je sodelovalo 70 kriminalistov in policistov, so še sporočili s PU-ja Ljubljana.

Kriminalisti nad ilegalno prostitucijo