Na Jesenicah se je zgodila železniška nesreča. Foto: Miha Rezar
Na Jesenicah se je zgodila železniška nesreča. Foto: Miha Rezar
nesreča Jesenice
V nesreči je bilo 26 poškodovanih, od tega osem huje. Foto: Žiga Jereb
Trčila tovorni in potniški vlak

Policija vzrok nesreče še ugotavlja. V nesreči je bilo poškodovanih 32 ljudi, enega od devetih huje poškodovanih so po podatkih policije kmalu po nesreči s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center.

Kirurginja Petra Rupar iz jeseniške bolnišnice je pojasnila, da je imela poškodovanka, ki so jo prepeljali v UKC, znake poškodbe hrbtenice. Med tistimi, ki so jih obravnavali v jeseniški bolnišnici, je bilo po besedah Ruparjeve osem hudo telesno poškodovanih, enega izmed njih so v Ljubljano prepeljali naknadno. Vsi poškodovani so zunaj smrtne nevarnosti in že oskrbljeni.

Strojevodja prevozil rdečo luč?
Nesreča naj bi se zgodila, ker je potniški vlak, ki je bil z Jesenic namenjen v Novo Gorico, prezgodaj odpeljal s postaje. Medtem je iz smeri Ljubljane pripeljal tovorni vlak, vlaka pa sta sicer pri nizki hitrosti trčila približno 150 metrov od perona, je poročalo spletno Delo.

Strojevodja potniškega vlaka naj bi s postaje odpeljal kljub rdeči luči, ki je gorela na železniškem signalu. Sprevodnik potniškega vlaka naj bi strojevodji dal znak za pripravljenost za odhod, strojevodja pa je kljub rdeči signalni luči odpeljal s postaje. Potniki so povedali, da je strojevodja, ko je opazil, da bosta vlaka trčila, odprl vrata strojevodske kabine in skočil v potniški prostor.

Vlačič: Na železnicah je varnost visoka
Minister za promet Patrick Vlačič je zatrdil, da še vedno velja, da je na železnicah varnost visoka. "Vsako takšno nesrečo se natančno razišče in se ugotovi, kaj so bili vzroki zanjo, ter če so izsledki taki, ki kažejo, da bi lahko prišlo do ponovitve nesreče, se tudi spremeni predpise in ukrepe na železnicah," je zagotovil.

Vzrok nesreče še ni znan
Marko Tancar
s Slovenskih železnic je pojasnil, da vseh informacij za zdaj še nimajo, kot kaže, pa naj bi se nesreča zgodila, ko je potniški vlak, ki je sicer vozil med Jesenicami in Novo Gorico, želel speljati s postaje v smeri Nove Gorice, v tistem trenutku pa je na postajo iz ljubljanske smeri pripeljal tovorni vlak. Vlaka sta trčila med gibanjem. Tancar je pojasnil, da se je lokomotiva tovornega vlaka, ki je prevažal premog v Avstrijo, iztirila.

"Vzroka nesreče se ne bo vedelo še kar nekaj časa. Mi moramo po zakonu o varnosti v železniškem prometu in internih predpisih narediti preiskavo, kar traja. To pomeni, da je treba zaslišati vse udeležence v nesreči, treba je odpeljati potniški vlak in lokomotivo in ju tehnično pregledati, pregledati, ali so naprave na progi delale brezhibno. To je zadeva, ki traja dalj časa," je za MMC pojasnil Tancar.

Železniški promet od Slovenskega Javornika ustavljen
Ves potniški promet na jeseniški in bohinjski progi je do nadaljnjega ustavljen, so sporočili s Slovenskih železnic. Za potnike, ki potujejo na progi Jesenice-Ljubljana, so Slovenske železnice že organizirale nadomestni avtobusni prevoz med postajama Slovenski Javornik in Jesenice. Za potnike, ki potujejo na progi Jesenice-Nova Gorica, pa bo v najkrajšem času organiziran nadomestni prevoz med postajama Lesce-Bled in Bled jezero.

"Na gorenjski progi se vzpostavlja nadomestni prevoz. Kdaj bo promet spet sproščen, ta hip težko rečemo, ker dokler policija opravlja svoje delo in ne sprosti kraja tega izrednega dogodka, ne smemo ničesar početi. Ko nam bo policija dovolila, bomo vagone tovornega vlaka odvlekli drugam, takrat bo lahko potniški promet stekel," je še povedal predstavnik za odnose z javnostmi SŽ-ja.

Trčila tovorni in potniški vlak