Osrednja stavba UKC-ja Maribor, dogodek se je zgodil ob bližnji enoti oddelka za psihiatrijo. Foto: BoBo
Osrednja stavba UKC-ja Maribor, dogodek se je zgodil ob bližnji enoti oddelka za psihiatrijo. Foto: BoBo

Mariborski policisti v povezavi s streljanjem v bližini oddelka za psihiatrijo obravnavajo mladoletnika. Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor pa so sporočili, da je v četrtek nekaj minut po 17. uri neznanec streljal na paciente oddelka za psihiatrijo, ki so bili na sprehodu na dvorišču oddelka. Kot je pojasnil predstojnik mariborske psihiatrije Jure Koprivšek, je neznanec pozneje streljal tudi na varnostnika oddelka, ki je preverjal, ali so vsi bolniki evakuirani v stavbo oddelka.

Kot kaže, so streljali iz Dijaškega doma Lizike Jančar, ki je v neposredni bližini oddelka za psihiatrijo UKC-ja Maribor. Da se je incident zgodil iz njihovih prostorov, je za STA potrdila ravnateljica dijaškega doma Bojana Peruš Marušič, ki je pojasnila, da jih je policija v četrtek popoldne obvestila o streljanju, zato so vzgojitelji takoj pregledali sobe s pogledom na park pred psihiatrijo in v roku dveh ur našli osumljene mladoletnike.

O tem so obvestili njihove starše in policijo, danes so z dijaki in starši opravili razgovor in opravili izredno konferenco kolektiva. Enega od dijakov so trajno izključili iz doma, drugega so izključili začasno, medtem ko tretji ni bil njihov stanovalec. Preostali dijaki ob dogodku niso bili prisotni in tudi ni bila ogrožena njihova varnost, je še dodala.

Felda: Dogodek najostreje obsojamo

Na dogodek se je z novinarsko konferenco že odzval minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. "Dogodek, ki se je primeril na območju Maribora in v katerem so bili udeleženi dijaki, najostreje obsojamo, pri tem pa poudarjamo, da bodo naši vzgojno-izobraževalni zavodi v okviru sistemskih pravil, ki jih že imamo, izvedli ustrezne ukrepe."

Simon Slokan, glavni inšpektor Inšpektorata RS za šolstvo, na novinarski konferenci dodatnih podrobnosti o dogajanju ni mogel razkriti, dodal je, da policija še vedno vodi predkazenski postopek. Inšpektorat sodeluje tako s policijo kot z udeleženim dijaškim domom. Inšpektorat bo preverjal predvsem, ali je dijaški dom izvedel ukrepe, da se taka dejanja ne bi pojavljali oziroma za zagotavljanje varnosti in ali je ustrezno ukrepal tudi po dogodku. Ker gre za mladoletnike, starejše od 14 let, so deloma tudi že kazensko odgovorni, je dejal Slokan.

Sankcije dijaškega doma zoper vpletene v incidentu so po njegovih besedah lahko različne, najhujša je izključitev iz doma, mogoči so tudi vzgojni ukrepi znotraj zavoda, medtem ko kazensko odgovornost ugotavlja policija.

Minister je dodal, da so nad dogodkom globoko pretreseni, sploh zato, ker so vanj vključeni mladi ljudje, in da so vse oblike nasilja v šolskem prostoru nesprejemljive. Zaveda se, da so ob pojavih odklonskih primerov, v katere so vpleteni otroci in mladostniki, tako znotraj šolskega prostora kot tudi zunaj njega, pričakovanja javnosti velika. "Pri tem pa seveda apeliram na celotno družbo, da je temelj za zmanjševanje neprimernih ravnanj, tako v šolskem sistemu kot tudi v družbi na splošno, družba pozitivnih vrednostnih sistemov, v katerih se posamezniki zavedajo svoje vloge in odgovornosti, zato moj poziv vsem državljankam in državljanom, da se kot odgovorna družba v vsakem trenutku vzdržimo ravnanj, ki so družbeno nesprejemljiva in smo tako zgled našim otrokom in mladim," je dodal.

Obljubil je, da se bo kot minister še naprej zavzemal za ukrepe in dejavnosti za hitrejše prepoznavanje dejavnikov tveganja in vzrokov, ki lahko privedejo do nesprejemljivih ravnanj.

Kot družba ravnanja, vplivi so družbeni fenomen, imamo jih v vseh sistemih in podsistemih družbe, ne le v šolah. Kar moramo zagotoviti, je sistemski okvir, da skušamo ugotavljati tveganja in jih preprečiti. Naš cilj ni, da vržemo otroka na cesto, tako problematike ne bomo rešili. Najpogostejša oblika trenutno je socialno izključevanje.

Policija preiskuje kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti

Kot so še pojasnili na policiji, gre preiskava v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, prve ugotovitve pa kažejo na to, da je storilec streljal z zračnim orožjem.

Varnostnik pri tem ni bil poškodovan, so pa lažje poškodbe utrpeli štirje pacienti, enega od njih so napotili na dodaten pregled v travmatološko ambulanto.

"Po incidentu smo do nadaljnjega zaradi zagotavljanja varnosti pacientov izhode na dvorišče oddelka za psihiatrijo preklicali," je dejal Koprivšek in dodal, da v preiskavi sodelujejo z mariborskimi policisti, do konca postopka in izsledkov preiskave policije pa dodatnih informacij ne morejo podajati.

Z zračno puško dijaki streljali na paciente