Zagovorniki Ivana Zidarja v aferi Čista lopata so zahtevali izločitev senata in tožilke. Foto: MMC RTV SLO
Zagovorniki Ivana Zidarja v aferi Čista lopata so zahtevali izločitev senata in tožilke. Foto: MMC RTV SLO
Kriminalisti
Vemo, da se marsikateri sodni proces, na katerem se obravnavajo obtožbe za hude oblike gospodarskega kriminala ne konča z obsodilno sodbo, je poudaril Demšar. Foto: MMC RTV SLO

"Znano je namreč, da dokazov, ki so pridobljeni z uporabo prikritih preiskovalnim metod, npr. posnetih pogovorov o kriminalnih aktivnostih med vpletenimi osumljenci, na sojenju skoraj ni mogoče ovreči." Dodal je, da obramba lahko problematizira ustreznost ocene dokaznega standarda, ki je bila podlaga za pridobitev ustrezne sodbe odredbe, "ni pa korektno, da poskuša to prikazati na način, ko je vse skupaj odvisno le od enega kriminalista, čeprav so v postopku zbiranja in preverjanja podatkov sodelovali številni kriminalisti, državni tožilci in preiskovalni sodnik," je zapisal Demšar. Še posebej so bili v društvu presenečeni, ker so pri tem skušali diskvalificirati posameznega kriminalista, ki je sodeloval v predkazenskem postopku.

Demšar: Večina informacij je bila pridobjena iz drugih virov
Demšar je poudaril, da problematizirajo izvor informacij, ki so bile pridobljene od policijskih informatorjev in so seveda lahko nezanesljive, a nič bolj niso zanesljive informacije, če jih zbere obramba in overi pri notarju. "Poleg tega je bila v tem postopku pridobljena večina informacij iz drugih virov, ki so očitno prepričali državnega tožilca in preiskovalnega sodnika." Po njegovih besedah bo vse to predmet preverjanja na sodišču.

"Vemo, da se marsikateri sodni proces, na katerem se obravnavajo obtožbe za hude oblike gospodarskega kriminala ne konča z obsodilno sodbo, kar slabi občutek o dobrem delovanju pravne države. Prepričani pa smo, da zato niso največji krivci kriminalisti, kot bi lahko javnost sklepala iz izjav obrambe ob začetku razpletanja primera Čista lopata."

Čeferin: Tajni sodelavec policije izmišljeni dokaz odnesel v Nemčijo
Kot je znano, so zagovorniki Ivana Zidarja v aferi Čista lopata zahtevali izločitev dokazov, ki naj bi bili pridobljeni nezakonito, to so dokazi, ki so bili pridobljeni s prisluškovanjem. Tajni sodelavec policije naj bi namreč po besedah Zidarjevega odvetnika Aleksandera Čeferina na zahtevo enega izmed kriminalistov "izmišljeni dokaz" o nečednih poslih gradbenih direktorjev odnesel na nemško policijo, ta je nato obvestila slovensko policijo, obvestilo pa naj bi bilo po Čeferinovih besedah tudi podlaga za odredbo za prisluškovanje.