Zagorel dom na Osankarici na Pohorju

Poveljnik bistriške Civilne zaščite Branko Hojnik je za Radio Slovenija potrdil, da je zagorelo okoli 20. ure zvečer in da je gostinski del doma popolnoma uničen ter ni več primeren za uporabo. Muzejski del, ki je posvečen Pohorskemu bataljonu, je po njegovih besedah ostal ohranjen.

Del objekta se je nato zrušil.

Z ognjem so se bojevali gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Kebelj, Oplotnica, Tinje, Zgornja Bistrica, Slovenska Bistrica in Šmartno na Pohorju. Foto: BoBo
Z ognjem so se bojevali gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Kebelj, Oplotnica, Tinje, Zgornja Bistrica, Slovenska Bistrica in Šmartno na Pohorju. Foto: BoBo

"Aktiviranih je bilo več kot 100 gasilcev, 17 gasilskih vozil in šest gasilskih enot," je naštel Hojnik. Na delu so bili do pozne noči. Gasilci PGD Kebelj so na požarni straži ostali do jutranjih ur, saj so opazovali manjša žarišča.

Zagorel je namreč tudi gozd v neposredni bližini, a je gasilcem uspelo požar zamejiti.

Vzrok za požar za zdaj še ni znan, prav tako še ni ocenjena škoda, ki pa je zelo velika, je za STA povedal Hojnik in dodal, da so pri gašenju porabili več kot 50.000 litrov vode ter da gre za eno večjih posredovanj v zadnjem času.

Z mariborske policijske uprave pa so sporočili, da v požaru ni bil nihče poškodovan, policisti pa zbirajo informacije o okoliščinah dogodka. Strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija bodo danes opravili ogled in ugotavljali vzrok požara.

Foto: Radio Maribor/Občina Slovenska Bistrica
Foto: Radio Maribor/Občina Slovenska Bistrica
Ponoči pogorel Dom na Osankarici

Dom imel novega najemnika z načrti razvoja turizma

Dom na Osankarici je priljubljena točka za pohodnike in kolesarje, vsako leto v začetku januarja pa se tam zbere velika množica ljudi, ki se odpravi na bližnje spominsko znamenje padlim borcem Pohorskega bataljona na Treh žebljih. Dom je pred letom dni dobil novega najemnika, ki je imel veliko načrtov za nadaljnji razvoj turizma, saj je stavba imela tudi prenočišča, v bližini pa je smučarski center Trije kralji.

Domačini so bili na Dom na Osankarici zelo navezani, je za Radio Maribor pojasnil predsednik KS Kebelj Jožef Turner: "Dom na Osankarici je bil za domačine priljubljena stičiščna točka, zato smo bili ob novici izredno pretreseni. Zagotovo pa to pomeni veliko katastrofo za kraj in njegov turizem."

Dom na Osankarici je zgorel, muzejski del so prizadevni gasilci uspeli rešiti, pa tudi razstavo so si prizadevali...

Posted by Muzej narodne osvoboditve Maribor/National Liberation Museum Maribor on Friday, April 9, 2021

Tudi župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar je požar označil za katastrofo, še posebej za najemnika, ki si je zelo prizadeval za oživitev koče. Prav tako je to zelo slaba novica za turistični razvoj bistriškega Pohorja, saj je bil dom eno osrednjih prizorišč dogajanja.

Lastnica muzeja, ki je ostal ohranjen, je občina, Žagar pa je napovedal, da morajo najprej počakati na oceno škode, potem pa se bodo odločili, kako se lotiti ponovne oživitve tega območja. Po ogledu prizorišča bo lahko tudi direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana ocenila, ali so se razstavni eksponati ohranili.

Gostinsko-turistični del doma pa je po informacijah Večera v zasebni lasti Zvonka Krošla, ki ga je lani oddal v najem Alešu Patekarju. Ta je za časopis danes povedal, da je izgubil vse, kar je imel, saj je vse svoje prihranke in premoženje vložil v Dom na Osankarici. "V ta namen sem prodal hišo in parcelo. Očistil sem okolico doma, pripravljal sem vse potrebno, da bi znova zaživeli. Da gori, sem izvedel na Treh kraljih. Predvidevam, da je zagorelo zaradi dimnika, s katerim smo imeli težave že pred tem," je za Večer pojasnil Patekar.

Lastnik Krošl je za lokalni portal Bistričan potrdil, da je imel dom sicer zavarovan, o načrtih ali ga bo obnovil ali ne, pa za zdaj ne more govoriti, saj dogodka še ni popolnoma dojel.

Dom na Osankarici je pogorel, kako naprej, še ne vedo

Več požarov na planinskih postojankah

To je že druga pogorela planinska koča letos, konec februarja je namreč ogenj popolnoma uničil Mozirsko kočo na Golteh. Še pred tem je leta 2017 zgorela Koča na Korošici, leta 2019 pa Koča na Okrešlju.