Dobro je poiskati varno zavetje. Varno zavetje ni osamelo drevo sredi polja. Foto: BoBo
Dobro je poiskati varno zavetje. Varno zavetje ni osamelo drevo sredi polja. Foto: BoBo
Moškega ubila strela z jasnega

V petek okoli 21.00 je strela na sprehodu med Svetim Duhom in Žabnico na Sorškem polju ubila 46-letnega moškega. Domačin je bil na večernem sprehodu s 43-letno ženo in 15-letno hčerko, ki sta po navedbah kranjske policije lažje poškodovani.
Po udaru strele sta v šoku obe zbežali v bližnjo hišo, kjer sta poiskali pomoč. Hudo poškodovanega domačina so oživljali, a neuspešno. Domačini so povedali, da sinoči tam ni bilo nevihte in da je strela, usodna za 46-letnika, udarila z jasnega, je poročal Radio Slovenija.

Kako se izogniti udaru?
Kot pravijo na inštitutu za varovanje zdravja, sta najpogostejši posledici udarca strele zastoj srca in prenehanje dihanja, a ob ustrezni pomoči večina poškodovancev preživi. Smrtnost zaradi posledic udara strele je med 15 in 20 odstotki.

"Kadar slišimo udar strele, smo že v njenem dosegu in moramo poiskati varno zavetje," pozivajo na inštitutu. Če nas nevihta zaloti na prostem, poiščimo najbližje varno zatočišče. Ena možnost je avtomobil, ki deluje kot Faradayeva kletka, vendar ne tak s pomično streho iz mehkega materiala.

Če pa že ni na voljo nobenega zatočišča, se moramo namestiti čim nižje, vendar ne ležati na tleh s celotnim telesom, svetujejo na inštitutu.

Kaj storiti, če v človeka udari strela?
Človeka, v katerega je udarila strela, se lahko takoj dotaknemo. Nemudoma je treba poklicati nujno medicinsko pomoč. Pri nezavestnem poškodovancu je treba preveriti dihanje in srčni utrip, ob morebitnem zastoju srca in prenehanju dihanja lahko življenje rešimo le s poznavanjem tehnik oživljanja.

"Čeprav je poškodovanec videti le osupel ali omamljen, nima pa vidnih poškodb, je treba poiskati zdravniško pomoč. Nekatere okvare notranjih tkiv, na primer živčevja, žil ali srca, imajo lahko resne posledice, ki se pokažejo šele čez nekaj časa," ob tem še opozarjajo na inštitutu.

Če se zaradi udara strele vname kakšna električna naprava, najprej poskusimo izvleči vtič, odvijemo varovalko ali prekinemo tok v električni omarici. Električne naprave, ki je zagorela, pa se ne sme gasiti z vodo, temveč z gasilnim aparatom na prah.
Vreme v nedeljo - spet nevihte
Ponoči bo delno jasno, jutri čez dan pa spremenljivo oblačno. Popoldne bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, ob morju okoli 12, najvišje dnevne od 19 do 24 stopinj Celzija.

Moškega ubila strela z jasnega