Medved je moškega poškodoval s šapami. Ugriza ni bilo. Foto: BoBo/Nejc Trpin
Medved je moškega poškodoval s šapami. Ugriza ni bilo. Foto: BoBo/Nejc Trpin

Sprehajalec je stopil na evropsko pešpot med vasema Klada in Želimlje in ob tem presenetil medveda. Med njima je bila kratka razdalja, očitno je bila prekoračena tolerančna razdalja, na kateri bi se medved umaknil brez posledic, so pojasnili na Zavodu za gozdove Slovenije.

Po napadu se je sam odpravil domov
Napadeni se je branil z rokami in pohodno palico. Kot so poudarili, sprehajalec napada ni izzval. Medved je napadel, ker ga je sprehajalec presenetil. Moškega, ki se je v šoku in z ranami po zgornjem delu trupa sam odpravil domov, so družinski člani odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Po lastnih izjavah naj bi moški dobil lažje poškodbe in raztrganine zaradi udarcev z medvedjo šapo. Ran od ugrizov ni bilo.

Odrejen nadzor in spremljanje medveda
Intervencijska skupina je v sredo opravila pregled mesta napada, okolice in pogovore na terenu. Glede na mesto napada in situacijo so odredili nadzor ter spremljanje. Območje bodo spremljali lovci iz Lovske družine Škofljica. Ob morebitnem nadaljnjem pojavljanju medveda v bližini človeka oziroma naselij ter neboječega vedenja pa bodo zaprosili agencijo za okolje za izredno odločbo in usmrtitev medveda, so zapisali na zavodu. Okoliščine dogodka preverja tudi policija.

Junija lani napad na 80-letno žensko
Medved je na tem območju napadel že junija lani. V naselju Vrh nad Želimljami je v okolici doma napadel 80-letno žensko. Medvedka jo je poškodoval po desni strani telesa, je pa ni ugriznila. Do odstrela medvedke takrat ni prišlo.

Incidenti so precej redki
V povprečju se v Sloveniji zgodita dva napada medveda na človeka na leto. Srečanja med človekom in medvedom so redka, saj je medved previdna žival, ki se človeku praviloma izogiba, so zapisali na zavodu. Do srečanj najpogosteje pride spomladi, ko medvedi prekinejo zimski počitek, v naravi pa se giblje tudi več ljudi, ali pa poleti in jeseni, ko je v gozdovih veliko nabiralcev gozdnih sadežev. Srečanje pa se lahko zgodi tudi, kadar medved prisotnosti človeka ni zaznal in se umaknil, preden bi ga opazili.

Tri smrtne žrtve, zadnja leta 1987
Običajno medvedje povzročijo lažje poškodbe, kot so praske, odrgnine in ugrizi. Do hujših poškodb pride redko. V Sloveniji so uradno zapisali tri primere, ki so se končali s smrtjo napadenega, zadnji leta 1987.