Silvo Plut bi moral v zaporu preživeti 30 let, a je leta 2007 naredil samomor. Foto: RTV SLO
Silvo Plut bi moral v zaporu preživeti 30 let, a je leta 2007 naredil samomor. Foto: RTV SLO

Ulčarjeva je bila umorjena februarja 2006 na Jančah, njen mož pa je še istega leta vložil odškodninsko tožbo zoper državo, saj je menil, da policija in tožilstvo nista storila vsega, da bi tragedijo preprečila. Ljubljansko okrožno sodišče je nato lani razsodilo, da država za smrt ni odgovorna. Ulčar se je pritožil, višje sodišče pa mu je pritrdilo. Ugotovilo je, da je imela država takrat dovolj dokazov za kazensko ovadbo zoper Pluta, prav tako pa je bilo dovolj dokazov za odreditev pripora. Plut je namreč že pred tem moril v Srbiji, iz česar je bilo mogoče sklepati, da obstaja nevarnost, da bo dejanje ponovil oziroma da je ogrožena varnost ljudi.

Ulčarjev odvetnik Luka Devjak je povedal, da je višje sodišče ugotovilo, da je država Ulčarju dolžna izplačati odškodnino, a glede njene višine je višje sodišče zadevo vrnilo v ponovni postopek na prvostopenjski organ, torej ljubljansko okrožno sodišče. Po njegovih besedah je njegova stranka zadovoljna, saj je to največ, kar so v tem trentuku lahko dosegli.

Država lahko uporabi izredno pravno sredstvo
Odvetnik meni še, da ugotavljanje odškodninske vsote "ne bo kakšna posebna znanost". Država bi, kot pravi, lahko predlagala tudi poravnavo. Po drugi strani pa se lahko zgodi, da država na vrhovno sodišče vloži izredno pravno sredstvo. "Ne bi bil presenečen, če bi se to zgodilo," pravi Devjak.