Faragala je na sodišču krivdo zanikal. Foto: Shutterstock
Faragala je na sodišču krivdo zanikal. Foto: Shutterstock

Ljubljanska okrožna sodnica Katarina Gabrijel Muhič je po poročanju časopisa Dnevnik v torek na sodišču dejala, da sodišče z obsodbo sledi predlogu tožilstva. To je sicer za Coca Filipa Faragalo predlagalo višjo kazen, osem let in 10 mesecev zapora, vendar je sodni senat pri višini kazni upošteval mnenje izvedenca za psihiatrijo, ki je ugotovil, da ima Faragala težave z empatijo in težko nadzoruje svoje impulze, posledice za zabodeno žrtev pa so minimalne.

Sodba sicer še ni pravnomočna, nanjo pa se lahko pritožita tako tožilstvo kot tudi obramba, poroča Dnevnik.

Zagovornik obtoženega Tomaž Pulko se je v zaključnem govoru sicer dejal, da je ženska, ki jo je Faragala napadel, konfliktna oseba. Pulko je zatrdil, da se je obsojeni žensko zabodel samo enkrat, češ da "če bi jo hotel ubiti, bi jo zabodel večkrat". Ocenil je, da je obtoženi zagrešil kvečjemu kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe, za katero je predpisana nižja kazen kot za kaznivo dejanje poskusa uboja.

Pred leti že bil obsojen na izgon, ki pa ni bil izveden

Faragala je po poročanju Dnevnika na sodišču dejal, da se s predlagano kaznijo osmih let zapora ne strinja ter krivdo zanikal. Sodišče pa je v obrazložitvi sodbe navedla, da so na rezilu njegovega noža našli sledi krvi oškodovanke.

Predsednica senata okrožnega sodišča Katarina Gabrijel Muhič je obrazložila tudi kazen izgona za pet let, ki je po njenem mnenju primerna, saj je policija Faragalo obravnavala že večkrat. Po odsluženi kazni ga bo Republika Slovenija poskušala izgnati, ni pa nujno, da bo dejansko zapustil državo. Pred leti je bil namreč že obsojen na izgon iz države, vendar je zunanje ministrstvo zaradi kršenja človekovih pravic v njegovi domovini izgon odsvetovalo.