Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Sodišče je zoper enega osumljenega odredilo pripor zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti, osumljen pa je storitve najmanj 10 kaznivih dejanj sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje.

Drugi osumljeni je v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti, osumljen pa je storitve 19 kaznivih dejanj jemanja podkupnine in najmanj 19 kaznivih dejanj ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva.

Pripor je odrejen za mesec dni, sodišče pa do izdaje sklepa o preiskavi drugih informacij ne bo dajalo, so še povedali.

Hišne preiskave
Trojica je bila pridržana v ponedeljkovih hišnih preiskavah, v katerih so kriminalisti na 15 lokacijah na območju ljubljanske, kranjske in novomeške policijske uprave iskali dokaze zaradi sumov korupcijskih kaznivih dejanj pri tehničnih pregledih avtomobilov.

Policija je v sredo povedala, da so v prvi ovadbi zajeli 20 domnevno spornih tehničnih pregledov, pri katerih naj bi se zgodilo 67 kaznivih dejanj, osumljenih pa je skupno 19 oseb, od tega dva posrednika in dva tehnična preglednika, drugi osumljeni pa so lastniki ali uporabniki vozil. Ovadbe bodo verjetno še sledile, saj obstajajo utemeljeni razlogi za sum kaznivih dejanj pri več kot 100 primerih.

Dva posrednika
Osumljeni naj bi v postopkih tehničnega pregleda vozil potrjevali tehnično brezhibnost vseh vrst vozil, čeprav ta naj ne bi bila tehnično brezhibna ali pa vozila sploh niso pripeljali na tehnični pregled.

Po neuradnih informacijah naj bi šlo za družbo Tehnični pregledi Moste. Dva izmed osumljencev, ki sicer nista zaposlena v tem podjetju, naj bi pri tem igrala posredniško vlogo ter od strank prejemala denar v zameno za uporabo zvez pri tehničnih pregledih.