Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

Včeraj in danes sta v dveh slovenskih šolah potekali akciji preprečevanja morebitnih tragedij. Najprej je v eni od primorskih šol učenec pripravil spisek z imeni sošolcev, ki bi jih rad ustrelil, sošolka pa naj bi mu za 250 evrov posodila lovsko pištolo. Pištolo naj bi si izposodila od znanca, sicer lovca.

V drugi osnovni šoli pa so včeraj zvečer starši prejeli sporočilo ravnateljice, da naj bi eden od učencev želel ponoviti dogodek v Srbiji. Obe šoli sta nameri učencev nemudoma prijavili policiji, ki je že opravila prve pogovore. "So pa nekateri prišli prestrašeni v šolo. Otroci to velikokrat ubesedijo, kot da so se samo hecali," anonimno pove ravnateljica ene izmed omenjenih šol.

Na slovenskih šolah se vrstijo grožnje

Namere učenca zadnje triade so takoj prijavili policiji, ta pa je z otrokom in starši opravila razgovor in ugotovila, da ta hip ne ogroža sebe ali okolice. Kljub temu so v šoli danes sklenili, "da se bo otrok do konca šolskega leta šolal na domu". "Naredili bomo pa vse, da se bo lahko otrok opolnomočen vrnil naslednje leto v šolske klopi. Tudi starši ne bodo ostali sami," je še poudarila ravnateljica.

A nekateri starši pomoč institucij odklanjajo, svojih otrok se celo bojijo. "Na drugi strani pa imamo starše, ki so hiperprotekcijski, popolnoma nekritični. /.../ Bojim se, da je to samo vrh ledene gore," pravi Leonida Zalokar, ravnateljica Strokovnega centra Planina.

Marsikdaj starši ne znajo "brati med vrsticami": "Starši, katerih otrok je v šoli ali v vrtcu neobvladljiv, so se dolžni odzvati vabilu, sprejeti vabilo in tako naprej. Ne pa, da mi čakamo na njihovo motivacijo, ali bodo pripravljeni sodelovati ali ne," pravi Zalokar.

Ker tovrstne prijave v zadnjem času naraščajo, je policija poostrila nadzor pred nekaterimi osnovnimi in srednjimi šolami.