Storilci so imeli najverjetneje notranje pomočnike. Foto: RTV SLO
Storilci so imeli najverjetneje notranje pomočnike. Foto: RTV SLO
Franc Strle
Zasebni detektiv je prepričan, da bo za raziskavo primera potrebna politična volja. Foto: RTV SLO
SKB dve leti po ropu

Trije neznanci so kar 7 ur neovirano vlamljali v sefe SKB banke v središču Ljubljane, iz njih odnesli več milijonov evrov vreden plen in pobegnili. V dveh letih je banka 93 odstotkom oropanih varčevalcev izplačala odškodnino, preostali varčevalci pa naj bi odškodnino dobili prihodnji mesec, je dejala predsednica uprave SKB-ja Cvetka Selšek.

Teorija zarote?
Zasebni detektiv Franc Strle je za TV Slovenija dejal, da bo korak naprej v raziskavi prinesla raziskava ropa na Kočevskem, za katerega je že po ropu v sefih banke dejal, da bo sledil. Za razrešitev ropa na Kočevskem bo po njegovih besedah potrebna politična volja, najverjetneje celo zamenjava notranjega ministra.

Strle je primer ropa SKB-ja preučil tudi sam in, kot pravi, ugotovil, kdo so storilci. O dogodku je izdelal pravo teorijo zarote, ki ima zaradi pomembnih dokumentov, ki so jih po njegovem mnenju roparji iskali, morda celo politično ozadje. V dokaz navaja dejstvo, da policijska preiskava stoji, podatki, do katerih se je dokopal on, pa nikogar ne zanimajo.

Policija molči
V ropu je bilo oškodovanih 420 najemnikov sefov v podružnici banke, oškodovani pa so bili za denar, nakit, dokumente in umetniške slike. Še vedno ni jasno, kdo naj bi bili trije mladi moški, ki so si z vstopnimi kodami, verjetno pridobljenimi od notranjega sodelavca, odprli pot v banko, zvezali oba varnostnika, z varilnimi aparati odprli točno določene sefe, ki naj bi bili že vnaprej označeni, jih izpraznili in pobegnili z dvema voziloma, ki ju je policija pozneje našla ob Dolenjski cesti.

Policija o primeru molči, tako, da še vedno ni znano, kako daleč je preiskava, nejasno je tudi, kdo so bili pomočniki in kdo naročniki vloma, kaj vse in v kolikšni vrednosti so odnesli, in kje sploh so.

SKB dve leti po ropu