Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v hišnih preiskavah skupaj z zaposlenimi, ki s preiskovalci korektno sodelujejo, pregledovali in zbirali obsežno dokumentacijo v zvezi s projektom gradnje plinsko-parne enote. Zaradi zagotovitve nemotenega poteka preiskave sporočamo, da njenih podrobnosti ne bomo komentirali, zagotavljamo pa, da je projekt od samega začetka in v vseh fazah voden popolnoma zakonito in transparentno. Ravno tako sporočamo, da nihče od zaposlenih v navedenih družbah ni bil pridržan," so navedli v Energetiki in dodali, da je projekt plinsko-parne enote na sklepni stopnji zgradnje, njegovo uspešno dokončanje pa bo omogočilo umik večine premoga kot energetskega vira Ljubljane.

NPU je v sredo na območju Ljubljane izvajal sedem hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Osumljenih je pet fizičnih oseb, dve za izvedbo kaznivega dejanja, tri pa zaradi pomoči.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, so osumljenci pri opravljanju gospodarske dejavnosti v povezavi z javnim naročilom, na podlagi katerega je bila sklenjena pogodba v vrednosti 118 milijonov evrov med slovenskim javnim podjetjem in gospodarsko družbo iz tujine, zlorabili svoj položaj in si pridobili veliko protipravno premoženjsko korist 3,5 milijona evrov, ki je bila delno že izplačana, in sicer v znesku vsaj 650.000 evrov.

Kot je poročala TV Slovenija, naj bi bil v sredo pridržan srbski poslovnež in prijatelj ljubljanskega župana Petar Komljenović, ki je v preteklosti v davčnem postopu proti Juretu Jankoviću igral ključno vlogo in naj bi tudi lobiral za grško podjetje pri tem poslu. Med osumljenimi naj bi bili še direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, tehnični direktor Marko Agrež in direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde.