Jelušičeva in Štajner bosta na sodišču pričala na predlog obrambe. Foto: EPA
Jelušičeva in Štajner bosta na sodišču pričala na predlog obrambe. Foto: EPA
KAREL Erjavec
Erjavcu je žal, da je obravnava zaprta za javnost. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah Erjavčevega odvetnika naj bi ministrica Ljubica Jelušč in načelnik generalštaba v celoti in nedvoumno potrdila tezo Erjavčeve obrambe, da Erjavec pri svojem delu ni bil nevesten, kaj šele da bi kot posledica njegovih dejanj nastala kakršnakoli škoda.

Načelnik generalštaba naj bi tudi v celoti potrdil smotrnost nakupa Patrij, saj ocenjuje, da je zaradi razmer kakršne vladajo v svetu najšpomembnejše, da se naše vojake na misijah v tujini primerno zaščiti in da je zaščita vojakov pomembnejša kot oborožitev na osemkolesnikih.

Erjavec je po obravnavi povedal, da upa, da bo sodišče kmalu razsodilo in ga spoznalo za nedolžnega, saj meni, da sta bili pričanji ministrice Jelušičeve in Štajnerja dovolj prepričljivi za razsodbo. Po Erjavčevem mnenju je obtožni predlog proti njemu nestrokoven saj naj bi temeljil na pravilniku, ki ni nikoli veljal. "Morem reči, da višja državna tožilka deluje zelo negotovo, tudi dokaze, ki jih želi izvajati sodišče zavrača kar kaže, da nima pravih osnov za ta obtožni predlog" je še povedal Erjavec.

"Obtožnica je politični konstrukt"
Erjavec vztraja, da gre za politični konstrukt, saj po njegovih besedah škoda ni nastala, ker oklepniki še niso v celoti nabavljeni. Ob tem dodaja, da je ravnal v skladu s predpisi.
"Lani se je moja odstavitev iz vlade začela s tem obtožnim predlogom, kjer se je pojavila teza, da ne morem več opravljati ministrske funkcije, ker sem v kazenskem postopku zaradi nevestnega dela v službi. Vendar so v nekaj dneh spoznali, da ta postopek ne bo zadovoljil javnosti in potem je , kot v primeru ministra za finance Križaniča stopilo v politično polje računsko sodišče in zgodbo mojega ministrovanja zaključilo," je nekdanji minister za obrambo še razložil zakaj meni, da je ta proces politično motiviran.

Erjavec: DeSUS se zavzema za reprogram pogodbe
Erjavec pred začetkom obravnave ni želel špekulirati o tem, kaj se bo zdaj zgodilo s poslom s patriami. "Obstajata dve možnosti, in sicer, da se prekine pogodba oziroma naredi reprogram. V DeSUS-u se zavzemamo za reprogram, saj smo te oklepnike naročili za varnost naših vojakov. Kar se tiče prekinitve pogodbe. Če ne bo dokazano, da je prišlo do korupcije, potem se lahko zgodi, da bo Slovenija plačevala visoke odškodnine. Tudi predsedniku Zaresa in predsednici LDS-a sem povedal, da če vztrajata pri prekinitvi pogodbe, potem bi bilo prav, da jamčita s svojim osebnim premoženjem," je dejal Erjavec.
Na vprašanje MMC-ja, zakaj se je odločil, da se ne bo zastopal več sam, je odgovoril, da je obravnava zaprtega tipa. "In če bi govoril o tem, kaj se je dogajalo, samo jaz, potem mi morda ne bi verjeli. Je pa škoda, da je obravnava zaprta za javnost. Mediji bi se zabavali," je še dejal. Obrambna ministrica Ljubica Jelušič, ki je nastopila kot priča, pred začetkom obravnave ni želela dajati izjav.
Jelušičevo je predlagala obramba
Jelušičeva je na sodišču pričala na predlog obrambe, sojenje pa je bilo zaprto za javnost. Gutmanov zagovornik Emil Zakonjšek je na eni izmed prejšnjih obravnav pojasnil, da njuno zaslišanje predlagajo zato, da bi se sodišče na začetku lahko omejilo na obtožbo o tem, da naj bi nastala materialna škoda, saj obramba meni, da škode ni bilo, je poročal Radio Slovenija. Poleg Jelušičeve je pričal tudi načelnik generalštaba Alojz Štajner.

Tožilka Branka Zobec Hrastar je Erjavca in Gutmana obtožila nevestnega dela v službi zaradi postopka nakupa oklepnikov Patria. Povzročila naj bi vsaj 16,8 milijona evrov škode, še posebej z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov, poleg tega pa naj bi bilo sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, a je bilo naročenih le šest takšnih.

Poleg zaslišanja Štajnerja in Jelušičeve Erjavec napoveduje še zaslišanje zdajšnjega in nekdanjega premierja Boruta Pahorja in Janeza Janše.