ESČP je prikimalo Mladini, a odškodnine ji ni dosodilo. Foto: BoBo
ESČP je prikimalo Mladini, a odškodnine ji ni dosodilo. Foto: BoBo
Evropsko sodišče oprostilo Mladino

Poslanec SNS-a je leta 2005 v državnem zboru ob sprejemanju zakona o istospolnih partnerskih skupnostih izjavil: "Predstavljajte si otroka v šoli, po katerega bi prišel oče, ki bi ga pozdravil: Čavči. Prišel sem pote. Si že oblečen?" Izjavo je pospremil s kretnjo rok in z določenim tonom glasu.

Novinar Mladine Jure Aleksić je takrat zapisal, da je poslanec Prijatelj "svojo imenitno domislico pospremil s kavarniško mimiko, ki naj bi verjetno nazorno ilustrirala pravoverno pojmovanje nekega tipičnega poženščenega in prenarejenega pederuharja, v resnici pa je izpadla kot normalni domet cerebralnega bankrotiranca".

Mladina na ESČP po zavrnitvi pritožbe
Prijatelj je zoper Mladino nato vložil tožbo. Okrožno in okrajno sodišče v Ljubljani sta razsodili v korist tožnika in tednik obsodili na plačilo odškodnine Prijatelju za okoli 2.900 evrov. Ustavno sodišče je pritožbo Mladine zavrnilo, zato se je tednik obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu.

Poleg povračila stroškov je Mladina v tožbi države na ESČP-ju zahtevala tudi 10.000 evrov odškodnine, ker je bil po njihovem mnenju z razsodbami slovenskih sodišč načet njen ugled.

Sodišče je razsodilo, da bo morala Slovenija Mladini povrniti znesek, ki ga je ta plačala Prijatelju, in tudi vse nastale sodne stroške. Tedniku pa zaradi izgube ugleda odškodnine ni dodelilo, saj je po mnenju ESČP-ja že njihova ugotovitev, da je bila Mladini kršena pravica do svobode izražanja iz Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, sama po sebi pravično zadoščenje.

DNS: Precedenčna sodba
Predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS) Matija Stepišnik sodbo evropskega sodišča označuje kot precedenčno, hkrati pa upa, da bo vplivala na sodno prakso pri nas "v smeri odpiranja polja izražanja kritičnih mnenj in stališč".

Sporni zapis novinarja je treba po njegovi oceni in, kot navaja, ob upoštevanju sprejetih sodb evropskega sodišča presojati glede na njegov namen in okoliščine. "Ugotovljena objektivna žaljivost sama po sebi še ni zadosten razlog za pregon novinarja. Iz sodne prakse ESČP je namreč jasno razvidno, da je vedno treba skrbno pretehtati vse okoliščine domnevno spornega ravnanja novinarja. Pri tem ESČP navaja visoko zaščito družbenokritičnih komentarjev v družbeno-aktualnih komentarjih in umetnosti, četudi dejansko pride do kršitve pravic posameznikov," pravi Stepišnik.

ZNP: Cerebralni bankrotiranec je brez dvoma žalitev
Predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Tino Mamić pravi, da sodbo težko komentira, ker bi jo moral videti v celoti. Iz tistega, kar pozna, ugotavlja, da gre za dve stvari, ki ju je treba načeloma obsoditi. "Norčevanje ali žaljivo govorjenje o ljudeh samo na račun njihove spolne usmerjenosti ni sprejemljivo. To je ustavna kategorija. Ravno tako je nesprejemljivo žaljivo pisanje v mediju o človeku, katerega dejanje obsojaš. Novinarski kodeks to jasno opredeljuje. Cerebralni bankrotiranec je brez dvoma žalitev in s tem kršitev novinarskega kodeksa," je prepričan Mamić.

Evropsko sodišče oprostilo Mladino