Mitja Blažič je bil že odpuščen iz urgence in je odločen, da ga takšni napadi ne bodo ustavili. Foto: www.narobe.si
Mitja Blažič je bil že odpuščen iz urgence in je odločen, da ga takšni napadi ne bodo ustavili. Foto: www.narobe.si
Pred lokalom Open
Policisti informacije o napadu še zbirajo. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Blažič in Katarina Kresal
Mitja Blažič in Katarina Kresal sta pred dnevi razpravljala o tem, da je nasilja nad istospolno usmerjenimi vedno več. Foto: MNZ
Gejevski aktivist žrtev napada

Napad pred lokalom Open se je zgodil ob deveti uri zvečer. Očividec nam je pojasnil, da so pred lokal neznanci, ki so imeli na sebi temna oblačila in črne obrazne maske, prišli iz stranske ulice in najprej z udarci napadli moškega, ki je sedel pred lokalom. Nato so prižgali še navijaško baklo in ga z njo žgali po glavi ter hkrati vpili gesla, s katerimi so izrazili nestrpnost do gejev. Nato so se napadalci razbežali v različne smeri.

Kraj dogodka je takoj zavarovala policija, ki je sporočila, da je bil napadeni odpeljan v ljubljanski klinični center, sicer pa preiskava še poteka.

Kot so sporočili tudi iz Društva Parada ponosa, je skupina sedmih ali osmih v črno zamaskiranih fantov napadla lokal. "Ko so pritekli izza vogala lokala, so napadli Mitja Blažiča, ki je takrat stal pred lokalom. Prišlo je do pretepa in Mitja je medtem padel na tla, vendar se je takoj pobral," so zapisali na svoji spletni strani.

"Skupina je hkrati grozila z gorečimi baklami, ki so jih hoteli vreči v lokal. V lokal jim je uspelo vreči eno gorečo baklo, v steklo lokala so vrgli kamen, potem pa so zbežali s prizorišča. Mitja Blažič pravi, da so med napadom vpili 'pedri!', še pravijo v društvu.

Blažiča takšni napadi ne bodo ustavili
Napadalci so Blažiču poškodovali glavo, na urgenci je dobil tri šive. Hkrati je po vratu dobil opekline od bakle. Mitja Blažič, ki je bil že odpuščen z urgence, pravi, da se zdaj počuti dobro in da gibanja takšni strahopetni napadi ne bodo ustavili, so še zapisali v društvu, kjer ob 11. uri pripravljajo tudi tiskovno konferenco.

Kazenski zakonik sicer kršitev enakopravnosti obravnava v 131. členu, kjer piše: "Kdor zaradi razlike v narodnosti, rasi, barvi, veroizpovedi, etnični pripadnosti, spolu, jeziku, političnem ali drugačnem prepričanju, spolni usmerjenosti, premoženjskem stanju, rojstvu, genetski dediščini, izobrazbi, družbenem položaju ali kakšni drugi okoliščini prikrajša koga za katero izmed človekovih pravic ali temeljnih svoboščin, ki so priznane od mednarodne skupnosti ali določene z ustavo ali zakonom, ali mu takšno pravico ali svoboščino omeji ali kdor na podlagi takšnega razlikovanja komu da kakšno posebno pravico ali ugodnost, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta."

Napad v tednu Parade ponosa
Napad se je sicer zgodil v tednu Parade ponosa, ki traja od 20. do 27. junija - končal se bo v soboto z največjo "najlepšo, najbogatejšo, najbolj pisano in najdaljšo Parado ponosa doslej". Letos društvo Legebitra namreč praznuje 25-letnico delovanja.

Častno pokroviteljstvo nad letošnjo parado ponosa prevzel predsedujoči Svetu Evrope in zunanji minister Samuel Žbogar. Poleg ministra je častni pokrovitelj parade, katere osrednji del bo potekal na Starem trgu, tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Kresalova: Policija bo zagotovila vse varnostne ukrepe
V tem tednu je društvo Legebitra pripravilo več okroglih miz, literarnih večerov, pa tudi dobrodelni večer. Predstavnike nevladnih organizacij z Mitjo Blažičem, ki je tudi predsednik Društva za integracijo homoseksualnostii (DIH), je na čelu sprejela tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Ta jim je zagotovila, da bo policija na letošnji paradi ponosa zagotovila vse varnostne ukrepe za miren potek parade. Policija bo tudi sankcionirala vse morebitne prekrške na paradi, je še zatrdila.

Spomnimo - leta 2006 je skupina petih nasilnežev po Paradi ponosa pretepla 23- in 29-letnega državljana Hrvaške, ki sta se vračala z zabave po paradi.

Gejevski aktivist žrtev napada