Gasilcem je po treh urah uspelo omejiti požar v mariborskem podjetju Gorenje Surovina, kjer je okoli 13. ure zagorelo v obratih za predelavo papirja in plastike. Foto: BoBo
Gasilcem je po treh urah uspelo omejiti požar v mariborskem podjetju Gorenje Surovina, kjer je okoli 13. ure zagorelo v obratih za predelavo papirja in plastike. Foto: BoBo
Požar v podjetju Surovina na Teznem, foto: BoBo
S požarom se je borilo na desetine gasilcev iz celotne podravske regije. Foto: BoBo
Pogled z Letališča Edvarda Rusjana na požar na Teznem, foto: Agencija za okolje Republike Slovenije (Arso)
Visok oblak gostega črnega dima je bilo videti več kilometrov daleč. Foto: Arso
Zračni posnetek. Foto: Matej Žunkovič/RTV SLO
200 gasilcev gasilo velik požar na Teznem

"Na prizorišču je od 180 do 200 gasilcev z okoli 40 ali 50 vozili. Požar je pod nadzorom, največji problem pa je bil, da je že pri samem prihodu na požarišče gorela fotovoltaika na samem objektu, zato je bilo gibanje v sam objekt v prvem trenutku, dokler nismo naredili prvih prehodov, zelo otežkočeno," je za Dnevnik TV Slovenija povedal vodja intervencije Božidar Vivod.

Kot je dodal, so goreli odpadki, med katerimi so bili tudi odpadni hladilniki in televizorji, ki sami po sebi ne predstavljajo nevarnosti, v stiku z ognjem pa se lahko pri predmetih pod tlakom pojavijo detonacije.

Vivod je izpostavil še, da je bilo na začetku tudi nekaj težav z logistiko zaradi časa dogodka, saj je na dela prost dan težko dobiti podatke od zaposlenih, ki imajo natančne informacije o lokaciji različnih snovi v posameznem objektu.

Trije gasilci so potrebovali zdravniško pomoč
S kraja dogodka se je za radijske Dogodke in odmeve oglasila kolegica Katarina Klep Černejšek, ki je povedala, da se je z ognjenimi zublji borilo na desetine gasilcev iz celotne podravske regije (14 društev in mariborski poklicni gasilci), trem gasilcem pa so morali zaradi vročinskega udara nuditi zdravniško pomoč.

Zagorelo v predelovalnih obratih
V objektu so bili v balah in razsutem stanju deponirani odpadni PVC-material in kovine. Na strehi objekta so bile nameščene fotovoltaične celice, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Skrb je vzbujala tudi bližina skladišča mariborske Snage, kjer so spravljeni tudi nekateri nevarni odpadki, je poročala radijska kolegica Katarina. Dodala je, da je okoli 15. ure odjeknila tudi eksplozija plinskega ventila, dva pa so gasilci pravočasno pogasili.

Podjetje Surovina se sicer ukvarja s pridobivanjem sekundarnih surovin iz ostankov odpadkov, ogenj pa je zajel obrate, kjer predelujejo plastiko in papir.

Poziv policije k umiku in zapiranju oken
Na kraju dogodka, kamor so takoj prispeli gasilci in policisti, je bilo slišati detonacije, zato policija prosi ljudi, naj se ne približujejo kraju požara in naj sprostijo vse intervencijske poti ter tako omogočijo dostop intervencijskim službam.

Še posebej pa policija prosi ljudi, ki so se zbrali na Špelini ulici, da sprostijo intervencijsko pot, saj množica ovira prihod intervencijskim službam.

Ljudem, ki stanujejo v okolici požara, pa svetujejo, da zaprejo okna.

Naval na intervencijsko številko 113
Na mariborski policijski upravi dodajajo, da se na policijo obračajo ljudje, ki imajo zaradi požara poškodovana vozila in povzročeno škodo, ter zahtevajo ogled policije.

"Ta trenutek policija ne more do vseh oškodovancev, saj so vse sile usmerjene v zaščito in reševanje. Vsem, ki so imeli kakršno koli škodo, svetujemo, naj se umirijo in počakajo, da požar pogasijo, ter šele takrat naj ljudje pokličejo na 113. Policisti na interventni številki 113 so zaradi koordinacije reševanja trenutno zelo obremenjeni in ne morejo sprejeti vseh klicev. Bo pa policija zagotovo prišla do vseh, ki so oškodovani, in opravila ogled," so zagotovili.

Uporabniki na družbenih omrežjih so poročali o močnem vonju po dimu daleč naokrog in o tem, da se oblak dima vidi vse do Prekmurja. Uradni vzrok požara še ni znan, o poškodovanih pa ne poročajo.

Video MMC-jevega uporabnika "Rotom"

Video MMC-jevega uporabnika "opaz"

Video Simone Majhenič, stanovalke bližnje ulice

200 gasilcev gasilo velik požar na Teznem