Opoldne so kriminalisti prišli tudi v omačo hišo Tuša v Lokrovcu pri Celju. Foto: MMC RTV SLO
Opoldne so kriminalisti prišli tudi v omačo hišo Tuša v Lokrovcu pri Celju. Foto: MMC RTV SLO
Dom Mirka Tuša
Policijsko vozilo je bilo pred Tuševo hišo parkirano od jutra. Foto: MMC RTV SLO
Tokrat kriminalisti na delu v Tušu

Že dopoldne so kriminalisti preiskovali sedež družbe Tušmobil v Ljubljani, prav tako so bili na sedežu Tuš Holdinga v Celju. Preiskava je povezana z odločbo Apeka in se najverjetneje nanaša na podelitev frekvenc za mobilno telefonijo, je za MMC povedala Nada Kumer, novinarka TV Slovenija, ki zadeve spremlja v Celju. Kriminalistična preiskava namreč poteka na širšem območju PU-ja Ljubljana, Celje, Maribor in Murska Sobota in Postojna.

Kot je znano, je Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tuš Mobilu brezplačno dodelila frekvence za mobilno telefonijo, najprej v pasu 1.800 Mhz, nato pa še za UMTS. Temu so nasprotovali drugi mobilni operaterji, ki so za frekvence odšteli kar nekaj denarja. Na Mobitelu so na primer za koncesijske pogodbe GSM in UMTS odšteli dobrih 105 milijonov evrov. Da so kriminalisti opravili informativne pogovore z nekaterimi zaposlenimi, so potrdili tudi na Apeku.

Kosova komisija našla sum kaznivih dejanj
Na Komisijo za preprečevanje korupcije je bilo zaradi te podelitve brezplačnih frekvenc vloženih tudi več prijav suma korupcije. Komisija, tedaj jo je vodil še Drago Kos, je februarja 2009 ugotovila utemeljen sum kaznivega dejanja in kazensko ovadila odgovorne na Apeku. "Ugotovili smo, da razpis za podelitev frekvenc ni bil objavljen tako, kot je to določal predpis, poleg tega je bil objavljen še med prazniki, tako da je bilo res zelo malo možnosti, da bi ga kdo lahko prebral, razen tistega, ki je vedel, da bo objavljen razpis," je Kos povedal za TV Slovenijo.

Pridržanih je bilo pet oseb, vse so izpustili
Kriminalisti iščejo materialne dokaze, ki bi jih uporabili v nadaljnjem kazenskem postopku, policija pa je zaradi zavarovanja dokazov več osumljencem odvzela prostost in jih pridržala, je povedal Vinko Stojnšek iz PU-ja Ljubljana. Pridržanih je bilo po besedah policistov pet oseb, vsem pa so pridržanje že odpravili.

Neuradno naj bi Tuš prisostvoval pri preiskavi na njegovem domu, ki so jo kriminalisti zaključili pozno popoldne. Ves dan je bil namreč pred hišo parkiran policijski avtomobil, Tuša pa iz hiše niso odpeljali. "Kriminalisti so preiskovali poslovno pisarno gospoda Mirka Tuša, njegov dom in oba avtomobila, odnesli so nekaj popolnoma nepomembnih listin in pa računalnik," je za Radio Rogla povedal Tušev zagovornik.

Zasegli so dokumentacijo
V preiskavi sicer sodeluje več kot 60 kriminalistov in policistov, ki izvajajo hišne preiskave pri fizičnih osebah in gospodarskih družbah, je še dejal Stojnšek. Zasegli so dokumentacijo in različne nosilce podatkov. Akcijo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Družba Tuš: Poslovanje poteka nemoteno
V Tušu zatrjujejo, da preiskava ni povezana s poslovanjem nobene izmed družb Tuš Holdinga. Trdijo, da poslovanje poteka nemoteno in da ne v podjetju Tušmobil ne v katerem koli drugem podjetju Tuš Holdinga, niso pridržali nikogar.

Tušmobil sicer družba že nekaj časa skuša prodati. Lani so ga želeli prodati francoskemu Orangeu za približno 100 milijonov evrov, vendar posel ni uspel. Mirko Tuš se je se je še ponedeljek mudil v Barceloni na kongresu mobilnih operaterjev, kjer naj bi se pogajal o prodaji zadolženega Tušmobila, v domovino se je vrnil šele danes zjutraj.

Tokrat kriminalisti na delu v Tušu