Iztirjenje tovornega vlaka Foto: Barbara Renčof
Iztirjenje tovornega vlaka Foto: Barbara Renčof

je pa razsul tovor, a ta po zagotovilih pristojnih ni nevaren.

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je okoli osme ure zvečer na železniški progi Postojna-Ljubljana med Verdom in Borovnico iztiril vagon tovorne kompozicije. Iztirjeni vagon je poškodoval precej železniške infrastrukture, tovor pa se je razsul in delno padel v večjo globel.

Po prvih ugotovitvah po ogledu kraja je policija sporočila, da je zaradi zloma osi iztiril zadnji vagon vlaka, ki je vozil proti Ljubljani oz. Lienzu, in pri tem trčil ob železniško infrastrukturo, je za Radio Slovenija potrdil direktor družbe Slovenske železnice Infrastruktura Matjaž Kranjc. Škoda je velika, je pojasnil Kranjc in dodal: "V nesreči je bilo poškodovan tir v dolžini 200 metrov, poškodovane so naprave električne vleke in skupne škode bo za več kot 500 tisoč evrov." Tovorni promet naj bi po njegovih zagotovilih stekel zvečer.

Zakaj se je nesreča zgodila, še ni znano - to naj bi pokazala kriminalistična preiskava. Kranjc je na vprašanje o starosti in tehnični ustreznoati vlakovne kompozicije dejal, da je iztiril vagon, ki je v slovenski lasti, sicer pa, da so vsi vlaki, ki vozijo po naših tirih tehnično pregledani. Na vlaku je bil razsuti tovor (fosfati v prahu za izdelavo detergentov), ki po do zdaj zbranih podatkih pristojnih služb ne predstavlja nevarnosti za okolje ali zdravje ljudi.

Posredovali so prostovoljni gasilci s Stare Vrhnike, Vrhnike, Verda in Borovnice ter ljubljanski poklicni gasilci. Na kraju so izvedli varnostni protokol, pregledali razsuti tovor, odvzeli vzorec in ugotovili, da je pH nevtralen.

Do odstranitve poškodovanega vagona in vzpostavitve normalnega delovanja je železniški promet začasno ustavljen v obe smeri. S Slovenskih železnic so sporočili, da so na delu preiskovalci in vzdrževalne ekipe, zato je proga za zdaj zaprta. V potniškem prometu so organizirani nadomestni avtobusni prevozi, so še zagotovili.