Preiskava nesreče intenzivno poteka. Foto: Timotej Semenič
Preiskava nesreče intenzivno poteka. Foto: Timotej Semenič
V nesreči ultralahkega letala umrla letalca

Iz mariborskega letalskega centra se je 37-letni pilot odpravil na loško letališče, kjer sta z 22-letnim mehanikom izvedla rutinski poseg na propelerju ultralahkega letala češke izdelave. Nato sta se odpravila na poskusni polet, ki se je v Slovenskih Konjicah tragično končal za oba. Kaj se je dogajalo v zraku, za zdaj ni jasno, je za TV Slovenija poročal Timotej Semenič, po neuradnih podatkih naj bi letalo letelo precej nizko, nekajkrat zaokrožilo in nato nenadoma strmoglavilo.

Ernest Hlastec, prostovoljni gasilec, ki je bil med prvimi na kraju dogodka, je za TV Slovenija dejal, da je nekaj domačinov pomagalo obrniti letalo in izvleči ponesrečenca. Enega izmed njiju so poskušali tudi oživljati, a žal neuspešno.

Letalo samo je kot vsa ultralahka letala relativno varno, je pojasnil Filip Tobias iz Letalskega centra Maribor in dodal, da je bilo letalo opremljeno tudi z varnostnim padalom, ki ga je pilot tudi skušal aktivirati, preden je letalo strmoglavilo. Pilot je bil zelo izkušen, šolal se je za inštruktorja letenja, je izpostavil vidno pretreseni Tobias: "Bil je predan letenju, želel je to svoje bogato znanje, ki si ga je nabral z leti, predajati tudi drugim. Težko bi rekel, da ga je kaj lomil v zraku."

Domačini, ki so policijo o nesreči obvestili, pravijo, da je letalo letelo zelo nizko in hitro izgubljalo višino, tik pred strmoglavljenjem pa so opazili tudi, da se je odprlo padalo. Le nekaj trenutkov zatem je močno počilo, je za Radio Slovenija poročal Miran Korošec.

Več informacij bo znanih po ogledu kraja nesreče, kjer so poleg policistov in kriminalistov tudi preiskovalni sodnik, okrožna državna tožilka in letalski inšpektor. Preiskava nesreče intenzivno poteka, več informacij bo znanih jutri.

Nedavne nesreče majhnih letal
V slovenski zgodovini se je zvrstilo že več hudih nesreč z manjšimi letali. Zadnja tragična nesreča se je zgodila leta 2014, ko je pri Divači strmoglavilo manjše letalo tipa Robin D-400 francoske izdelave in nato popolnoma zgorelo. Takrat so umrli trije ljudje, eden pa je bil huje ranjen.

Na območju Bovca je 3. oktobra letos zasilno pristalo dvosedežno ultralahko letalo znamke Pipistrel Virus. Takrat se med pristankom 60-letni avstrijski pilot in njegov 80-letni sopotnik nista poškodovala, saj je pilot še pravočasno odprl zasilno padalo.

V nesreči ultralahkega letala umrla letalca