Foto: BoBo
Foto: BoBo

Od zaznave informacij o tem, da naj bi se na območju ljubljanske policijske uprave dogajalo spolno nasilje, kriminalisti in policisti te informacije intenzivno preiskujejo, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Policisti in kriminalisti se prioritetno trudijo identificirati žrtve in preverjajo verodostojnost zapisov na spletu in zbranih informacij. Ravnanje policije je vselej usmerjeno k zaščiti žrtev in celoviti obravnavi vseh zadev, so poudarili.

Opravili so že več deset pogovorov, več oseb še iščejo. Nekatere izmed njih so tudi v tujini, zato sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi organi več držav. Sodelujejo tudi z drugimi policijskimi upravami, ljubljanskim okrožnim državnim tožilstvom, so dodali.

Doslej so med zbiranjem obvestil pregledali tudi ogromno količino zapisov na spletnih omrežjih, analizirali operativne podatke in pregledovali videoposnetke, s katerimi so lahko potrdili ali ovrgli verodostojnost nekaterih izjav. Trenutno še preverjajo nekaj anonimnih prijav različnih kaznivih dejanj.

Podrobnejših informacij trenutno ne morejo posredovati

Ukrepe sproti prilagajajo glede na nove informacije, ki jih vsakodnevno dodatno pridobivajo. Interes celotne preiskave je usmerjen k odkritju in raziskovanju vseh primerov. Na podlagi razlogov za sum so zaznali kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in premoženjska kazniva dejanja, katerih so osumljene različne osebe.

"Maksimalen trud v preiskavo" vlagajo tudi zato, da žrtve spoznajo, da je interes policije, da storilci za tovrstna kazniva dejanja odgovarjajo, so poudarili na Policijski upravi Ljubljana. Iz tega razloga še enkrat pozivajo vse morebitne žrtve teh kaznivih dejanj, da sodelujejo s kriminalisti in dejanja prijavijo.

"Vsako prijavo bomo obravnavali resno, zagotovili bomo tudi pomoč in nasvete," so dodali na Generalni policijski upravi. Zaradi interesa preiskave, nadaljnjih dejavnosti policije in zaradi zaščite žrtev ljubljanske policijske uprave podrobnejših informacij trenutno ne more posredovati.

Tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar in direktor policije Boštjan Lindav sta v ponedeljek zatrdila, da v odmevni zadevi sumov spolnega nasilja in drugih kaznivih dejanj poteka intenzivna preiskava. Še enkrat sta pozvala žrtve oziroma oškodovance, naj kazniva dejanja prijavijo policiji.

V preiskavi opravljenih več deset pogovorov
Anonimna e-prijava

Že obstoječim obrazcem za podajanje anonimnih e-prijav se zdaj pridružuje še možnost prijav nasilnih spolnih ravnanj. Javnost želijo na ta način spodbuditi k sodelovanju in tako še povečati učinkovitost zbiranja informacij, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Anonimna e-prijava nasilnih spolnih ravnanj je dostopna na državnem portalu eUprava, v rubriki Država in družba, in na spletni strani policije v rubriki Anonimne e-prijave.

Prijavo nasilnih spolnih ravnanj lahko poda kdor koli, tudi v imenu žrtve, ki morda sama take prijave ne zmore.

Žrtve se lahko, če imajo kakršne koli zadržke do neposredne prijave policiji, obrnejo tudi na nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pomočjo žrtvam spolnega nasilja. Če želijo, lahko tudi v njihovem spremstvu obiščejo ali pokličejo policijo in prijavijo storilce, so še zapisali.