V zadevi Global so sprva sodili le Davidu Bukovcu, saj je bila za Seadom Suljanovićem razpisana tiralica. Foto: MMC RTV SLO
V zadevi Global so sprva sodili le Davidu Bukovcu, saj je bila za Seadom Suljanovićem razpisana tiralica. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje v primeru Global
Bukovac in Suljanović bosta morala poravnati tudi sodne stroške. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje v primeru Global
Suljanović v do pravnomočnosti sodbe v priporu ostaja zaradi begosumnosti. Foto: MMC RTV SLO
Global: Osem let zapora
S sodbo ni nihče zadovoljen

V osem let je vštet tudi čas, ki sta ga obtožena preživela v priporu, torej se bo Bukovcu štel pripor od 11. 10. 2007, nato pa od lanskega maja hišni pripor, Suljanović pa je v priporu od lanskega 12. avgusta. Bukovac sicer do pravnomočnosti sodbe ostaja na prostosti, Suljanović pa zaradi begosumnosti v koprskem priporu. Oba bosta morala poravnati še sodne stroške.

Napovedane pritožbe
Tožilka Blanka Žgajnar je za oba predlagala po 12 let zaporne kazni zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe in sostorilstva. Z osemletno kaznijo ni zadovoljna, zato se bo pritožila. Tudi pooblaščenc očeta umrlega Gorazda Čamernika, Franci Matoz, meni, da je kazen prenizka. Pritožbo sta napovedala tudi oba zagovornika, Suljanovićev Matjaž Kušar in Bukovčev Dušan Csipö. Sodišče je pri določanju kazni upoštevalo tudi nekatere olajševalne okoliščine. Pri obeh so upoštevali nekaznovanost, pri Suljanoviću to, da se je sam predal, pri Bukovcu pa dejstvo, da ima tri otroke, za katere skrbi.

V obrazložitvi sodbe je sodnica Katarina Lukan Turk pojasnila, da so odločili, da sta obtožena kriva tudi na podlagi pričanja anonimnih prič, sodnega izvedenca, operativnega vodje podjetja Vip Varovanje Rasima Kazića in prodajalke kart v Globalu Svetlane Vukić. Kot je znano, je ona proti koncu sojenja spremenila pričanje, vendar je sodišče utemeljilo, da jo jemlje kot verodostojno pričo.

Sodišče je kot uradno zgodbo tako potrdilo tisto, ki so jo povedale zgoraj navedene priče, ne pa zgodbe tistih, ki so delali v Globalu.

Kaj o razsodbi menita starša umrlega Gorazda, odvetnik in pooblaščenec staršev Franci Matoz ter tožika Blanka Žgajnar, si poglejte v priloženem videu na desni.

Prvi Bukovac, zadnji Suljanović
Po mnenju sodišča je tako 7. 10. 2007 okoli 3.20 zjutraj družba, v kateri je bil tudi 20-letni Gorazd, prišla do Globala, kjer se je mladenič zapletel v verbalni konflikt z Davidom Bukovcem. Ko je družba odšla, je Bukovac po radijski zvezi poklical Suljanovića na pomoč, stekel za Gorazdom in ga udaril v brado ter tako Suljanoviću nakazal, kdo je žrtev. Lotila sta se ga z udarci, ga zbila na tla, nato pa odšla. Ko pa je Gorazd omotičen vstal, se je Suljanović vrnil in ga še enkrat udaril. Gorazd je z glavo udaril ob asfalt in nezavesten obležal. Sodnica je dodala, da so pri tem uporabili svoje znanje iz borilnih veščin, in to z namenom, da se pozročijo poškodbe.
Med sojenjem je Bukovac krivdo prelagal na Suljanovića in trdil, da ga ni poklical, oba pa sta priznala le po en udarec. Nasprotno pa je sodni izvedenec razložil, da je Gorazd dobil najmanj enajst udarcev, zato je sodišče tudi to navedlo kot eno izmed utemeljitev.

Kako naprej, se še ne ve
Eno pomembnješih vprašanj med sojenjem je bilo tudi to, ali je Suljanović v Globalu delal kot varnostnik podjetja Vip varovanje, ki ga je vodil Danijel Praštalo (po Sulajnovićevih besedah je prav on organiziral njegov pobeg v BiH), ali ne. Zaposleni v Globalu, Bukovac in Praštalo so namreč ves čas trdili, da je bil le gost.

Sodnica je danes razložila, da tem trditvam ne verjamejo, priče pa so popolnoma neverodostojne. Ali bo tako tožilka proti Praštalu in drugim ukrepala, še ni jasno, saj Žgajnarjeva tega vprašanja ni želela komentirati.

Po obrazložitvi sodbe je sodnica poudarila še, da sta obtožena med sojenjem ponavljala, kako jima je to spremenilo življenje, vprašati pa bi se bilo treba, kako se je spremenilo življenje družini 20-letnega Gorazda Čamernika, ki je komaj začel zares živeti.

Besedilo: Sabina Zonta
Fotografije s sodišča: Sabina Zonta
Video: Ana Svenšek

Global: Osem let zapora
S sodbo ni nihče zadovoljen