Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak
Foto: Radio Slovenija/Matija Mastnak

Razbita ključavnica na vratih, po tleh obleka, knjige, posoda, popolnoma razmetano stanovanje. Prizori, na katere so ob prihodih domov v zadnjem mesecu naleteli številni Celjani. Vlomilci so bili namreč zelo temeljiti, ko so iskali denar in zlatnino.

Število tovrstnih vlomov se je v zadnjem času v Celju in tudi drugje po Sloveniji precej povečalo. A prejšnji teden so tolpi iz Gruzije, ki je delovala podnevi in se praviloma lotevala stolpnic, policisti le stopila na prste.

"Na Ljubljanski cesti v Celju smo okoli 12. ure zaznali sumljivo osebo. Šlo je za 36-letnega državljana Gruzije, ki je za vožnjo uporabljal špansko vozilo. Ob postopku je bilo ugotovljeno, da ima pri sebi klešče in izvijač. V preteklosti so storilci na območju Celja izvedli več vlomov v stanovanja s podobnim orodjem. Zaradi tega je bilo zoper njega odrejeno pridržanje, v nadaljevanju pa je bilo ugotovljeno, da so neposredno predtem vlomili v stanovanje v Celju z istovrstnim orodjem, kjer je bilo odtujeno 1500 evrov in zlatnina," je povedal Milan Vogrinec s Policijske uprave Celje.

Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je osumljenec še z dvema državljanoma Gruzije pred kratkim najel stanovanje v Mozirju. Oba sostorilca so policisti v večernih urah tudi izsledili in ju pridržali.

Eden od osumljencev stari znanec policije

Policisti so ugotovili, da je eden od osumljencev že lani v avgustu na podoben način vlomil v dve stanovanji v Velenju in odnesel denar in zlatnino. Gre za 33-letnega kriminalca, ki je v preteklosti v organiziranih skupinah vlamljal tudi v drugih državah Evropske unije. "Gre za specialnega povratnika. Italija mu je izrekla prepoved vstopa v schengensko območje. A tega ni upošteval, večkrat je spreminjal svojo identiteto," je pojasnil Vogrinec.

Vse tri osumljence je že zaslišal preiskovalni sodnik. Ta je je zoper 33-letnika odredil pripor, druga dva osumljenca pa je po zaslišanju izpustil na prostost. Policisti zdaj preiskujejo, ali so osumljenci imeli še druge pomagače.

"Preiskujemo tudi to možnost. Vsekakor gre za zelo dobro organizirano skupino, ki se profesionalno ukvarja z vlomi v stanovanja. V takih skupinah so običajno naloge dosledno razdeljene. Organizatorji sami ne izvajajo vlomov, za to najamejo druge ljudi. V stiku smo tudi s tujimi policijami," še doda Vogrinec.

Storilcem za izvršitev velike tatvine grozi do osem let zapora.