Rok Dečman je član odprave v Karakorum, katere cilj je vzpon na Gašerbrum I ali II in smučanje z enega od vrhov. Foto: EPA
Rok Dečman je član odprave v Karakorum, katere cilj je vzpon na Gašerbrum I ali II in smučanje z enega od vrhov. Foto: EPA

višine postalo slabo. Njegovo stanje naj bi bilo stabilno.

Rok Dečman je član alpinistične odprave Planinske zveze Slovenije (PZS), ki je v Pakistan krenila 28. junija. Njihov skupni cilj je vzpon na Gašerbrum I ali II, vodja odprave Davo Karničar pa namerava tudi smučati z enega od osemtisočakov.

Po poročanju pakistanskih medijev je pakistanska vojska po pozivu za reševanje poslala svoj helikopter, ki je slovenskega alpinista prepeljal v bližnje mesto Skardu. Po informacijah PZS-ja naj bi Roka Dečmana iz baze odpeljali zaradi bolezni, po vsej verjetnosti kombinacije driske, višinske bolezni, dehidracije. Gre za simptome, ki so na odpravah stalnica. Drugi člani odprave pa so dobro in vzpon nadaljujejo.

Reševanja Dečmana je drugo helikoptersko reševanje slovenskih alpinistov z velikih višin v Pakistanu. Avgusta leta 2005 sta pilota pakistanske vojske iz južne stene osemtisočaka Nanga Parbat rešila slovenskega alpinista Tomaža Humarja, ki je pri drznem samostojnem prvenstvenem vzponu obtičal v steni. Pakistanska pilota je nekdanji predsednik republike Janez Drnovšek odlikoval z zlatim redom za zasluge RS-ja.