Policisti opravljajo osem hišnih preiskav na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana in Postojna. Foto: BoBo
Policisti opravljajo osem hišnih preiskav na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana in Postojna. Foto: BoBo
Koper: Sporen nakup svetilk

Hišne preiskave so opravljali na uradu za investicije na Mestni občini Koper, na koprski komunali (to so že zapustili) in v šestih podjetjih na območju policijskih uprav Ljubljana in Postojna. Gre za dobavitelje in monterje luči za koprski pomol, ki so že pred namestitvijo v Kopru dvignile veliko prahu, je za MMC povedala novinarka TV Slovenija Eugenija Carl.

Zasegli so tudi službeni računalnik enega od uslužbencev Samostojne investicijske službe občine, zaposlenega pa odpeljali na zaslišanje.

Luči so še priključene električno omrežje
Na koprski pomol so namreč namestili 53 fotovoltaičnih luči, ki spreminjajo barvo in naj bi pripomogle k zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja. Ob nakupu so pojasnjevali, da se bodo napajale s sončno energijo, a je bilo kasneje razkrito, da so še vedno priključene na električno omrežje.

Luči so namestili decembra 2008, kupili pa so jih od italijanskega podjetja City Design. Ena luč je stala 5.000 evrov, celoten posel pa je znašal 265.000 evrov. Policija preiskuje sum zlorabe položaja dogovornih za nabavo in izvedbo razpisa. Za zdaj nobeni osebi ni bila odvzeta prostost, kriminalisti pa so zasegli dokumentacijo.

Popovič: Kaj pametnejšega nisem pričakoval
Predstavnica za odnose z javnostjo na PU-ju Koper Anita Leskovec, ki je potrdila hišne preiskave, je povedala še, da kriminalisti preiskujejo sum kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, več podrobnosti pa zaradi interesa preiskave ni mogla podati.

Preiskave na občini je komentiral tudi župan kopra Boris Popovič. "Glede na to, da je vodja preiskave oziroma številnih preiskav proti županu Mestne občine Koper ali prikrito proti Mestni občini Koper kriminalist, ki se v popoldanskem in verjetno tudi v dopoldanskem času ukvarja z dejavnostjo preprodaje rabljenih avtomobilov, kaj pametnejšega od tega nismo mogli niti pričakovati," je dejal.

Koper: Sporen nakup svetilk