Pri dejavnostih sodeluje sto preiskovalcev NPU-ja in kriminalistov s policijskih uprav Maribor, Celje in Koper ter Uprave kriminalistične policije. Foto: Eugenija Carl
Pri dejavnostih sodeluje sto preiskovalcev NPU-ja in kriminalistov s policijskih uprav Maribor, Celje in Koper ter Uprave kriminalistične policije. Foto: Eugenija Carl

Preiskovalci in kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), policijskih uprav Maribor, Koper in Celje in uprave kriminalistične policije so na območjih policijskih uprav Maribor in Koper opravljali 28 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih. Hišne preiskave so se opravljale tudi na Hrvaškem in v BiH-u, je v izjavi za medije v Ljubljani povedala vršilka dolžnosti direktorice NPU-ja Petra Grah Lazar.

Hiša v Fiesi, ki so jo zjutraj obiskali kriminalisti in v kateri ima Snežič stanovanje in prijavljeno stalno prebivališče. Foto: Eugenija Carl
Hiša v Fiesi, ki so jo zjutraj obiskali kriminalisti in v kateri ima Snežič stanovanje in prijavljeno stalno prebivališče. Foto: Eugenija Carl

V kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, je osumljenih 19 fizičnih oseb, ki so slovenski in tuji državljani. Sumijo jih storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Nobena oseba ni pridržana.

Po koncu preiskav bodo zaseženo dokumentacijo pregledali, analizirali in opravili še druge operativne dejavnosti, je povedala vodja NPU-ja. "Sumimo, da so odgovorne osebe več gospodarskih družb, ki so locirane na območju Republike Slovenije, med letoma 2016 in 2018 storile kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Odgovorne osebe so neupravičeno izdajale račune za različne storitve. Na ta način so povzročile škodo gospodarskim družbam, sebi pa pridobile protipravno premoženjsko korist v vrednosti približno sedem milijonov evrov. Pri tem so jim pomagale različne tuje fizične osebe," je dejala Grah Lazarjeva.

Po informacijah portala Necenzurirano so v središču preiskav posli davčnega svetovalca Roka Snežiča. Foto: Tarča RTVSLO
Po informacijah portala Necenzurirano so v središču preiskav posli davčnega svetovalca Roka Snežiča. Foto: Tarča RTVSLO

Preiskovalci so po pisanju spletne izdaje časopisa Večer in spletnega portala Necenzurirano opravili hišne preiskave med drugim v Mariboru in Zavrču. Pod drobnogledom policije naj bi bili nekateri člani družine Vuk, ki ji je Rok Snežič vrsto let davčno svetoval.

Snežič obveščen o preiskavi vnaprej?

"Neuradno, a iz zanesljivih virov nam je uspelo izvedeti, da je bil o preiskavi Rok Snežič obveščen že pred dnevi, kar nakazuje na uhajanje informacij iz policije, ta informacija mu je namreč omogočila, da je imel dovolj časa za pripravo na hišne preiskave," je za TV Slovenija poročal Rok Šuligoj.

Znano je, da so preiskovalci danes iskali fizične in elektronske dokumente na različnih lokacijah v Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH-u. "Prav v BiH je Snežič pred nekaj dnevi, točneje 28. februarja, kot poročajo tamkajšnji mediji, nezakonito vstopil, saj ima prepoved vstopa v to državo. Da je bil v Bosni, varnostni organi vedo zato, ker so ga 1. marca obravnavali pri izstopu iz BiH-a. Naši viri ocenjujejo, da je Snežič vstop v BiH prepovedi navkljub in dva dni pred obsežno mednarodno policijsko preiskavo tvegal tudi za to, da počisti morebitno sporno dokumentacijo," je še povedal Šuligoj.

Hišne preiskave, osumljen naj bi bil tudi Snežič

Obiskali tudi Dijano Đuđić

Po informacijah portala Necenzurirano so preiskovalci v BiH-u obiskali več oseb, s katerimi je sodeloval Snežič, med njimi Dijano Đuđić, posojilodajalko stranke SDS pred parlamentarnimi volitvami 2018, Tanjo Subotić Došen in Jeleno Sladojević, navaja portal in dodaja, da so vse tri povezane s Snežičem, da se je prek njihovih računov pretakalo več deset milijonov evrov in da je velik del tega končal v gotovini.

Na novinarsko vprašanje, ali hišne preiskave potekajo tudi v povezavi s posojilom Dijane Đuđić eni izmed slovenskih političnih strank in ali je tudi ona predmet preiskave v BiH-u, je Grah Lazarjeva odgovorila, da zaradi varstva osebnih podatkov informacij o konkretnih osebah ne more dati.

"V interesu preiskave vam o konkretnih preiskavah ne morem podati informacije, ni pa v predkazenski postopek vključena nobena politična stranka," je povedala.