Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Kriminalisti so v torek in sredo opravili deset hišnih preiskav na območju Policijskih uprav (PU) Celje in Novo mesto, pri tem pa je sodelovalo 40 kriminalistov in policistov PU-ja Celje.

Osumljeni so od leta 2022 z javnim zdravstvenim zavodom z območja PU-ja Celje dogovorjeno sodelovali na način, da so storitve, potrebne za nemoteno delovanje zavoda, organizirali z izbiro favoriziranih ponudnikov, ki so sami priskrbeli konkurenčne ponudbe. Storitve so sodile v okvir t. i. evidenčnih javnih naročil, zavod pa je postopek javnega naročanja izvedel zgolj formalno, in ne v skladu z načeli o javnem naročanju in dobrem gospodarjenju z javnimi sredstvi.

Favorizirani ponudniki

S preiskavo so ugotovili tudi, da sta osumljena, zaposlena v zavodu, pred formalno izvedbo posla osumljenim izvajalcem sporočala podatke o višini sredstev, ki jih ima zavod na razpolago za izvedbo posameznega posla. S tem sta favoriziranemu ponudniku omogočila, da se je s ponudbo čim bolj približal maksimalni vrednosti razpoložljivih sredstev zavoda.

Favorizirani ponudniki so na tak način cene storitev, v zameno za pridobitev posla, dvignili do 30 odstotkov od takrat veljavnih cen na trgu. Dvig cen je predstavljal vrednost daril zaposlenih v zavodu oziroma neopravičeno bogatenje favoriziranega ponudnika na račun javnih sredstev.

Doslej s preiskavo še niso ugotovili, da bi se dogovarjanja preiskovanih poslov nanašala na dobavo medicinske opreme oziroma zdravil, temveč izključno na naložbe oziroma materialno-tehnična sredstva ter storitve, potrebne za nemoteno delovanje javnega zavoda, so še sporočili s policije.

V prihodnjih dneh bodo zaradi omenjenih kaznivih dejanj ovadili sedem fizičnih oseb, tri samostojne podjetnike in zastopnika dveh gospodarskih družb, so sporočili s PU-ja Celje.