Kriminalisti preiskujejo enega največjih predstavnikov slovenske energetike. Foto: BoBo
Kriminalisti preiskujejo enega največjih predstavnikov slovenske energetike. Foto: BoBo
Med pridržanimi naj bi bil tudi poslovnež Bogdan Pušnik. Foto: MMC RTV SLO
Premogovnik Velenje
Delnice velenjskega premogovnika naj bi skušali prodati HSE-ju. Foto: MMC RTV SLO
Kaj so kriminalisti iskali v HSE-ju?
Kriminalisti v HSE-ju

. Med preiskvo so pridržali pet ljudi, neuradno tudi Boška Šrota in Andrijano Starina Kosem.

125 uslužbencev Nacionalnega preiskovalnega urada je od jutra opravljalo hišne preiskave na 31 krajih v Ljubljani, Celju, Mariboru in Novi Gorici. Pridržali so pet ljudi, neuradno so bili med njimi dva izmed vodilnih mož Holdinga Slovenske elektrarne, Boško Šrot, Andrijana Starina Kosem in Bogdan Pušnik.

Kriminalisti preiskujejo poskus preprodaje delnic Iskre Avtoelektrike podjetju v Luksemburgu, s katerim naj bi bil povezan poznejši HSE-jev nakup delnic Premogovnika Velenje v korist nekaterih njegovih malih delničarjev ter v škodo skupine HSE. Ta je sicer v 100-odstotni lasti Republike Slovenije.

Sum zlorabe položaja
V preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, iščejo dokaze za potrditev sumov dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja pri vodenju gospodarske dejavnosti zoper pet fizičnih oseb. Za to je zagrožena zaporna kazen do osmih let, je povedal direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Majhenič.

Pojasnil je, da gre za nadaljevanje obsežne preiskave kaznivih dejanj v dveh gospodarskih družbah z območja Ljubljane in Šempetra pri Gorici. V primeru druge so preiskovalci NPU-ja že leta 2011 končali predkazenski postopek in zoper nekdanje vodilne v tej družbi podali kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti pri menedžerskem prevzemu.

Okrožno sodišče v Kopru je zoper štiri obtožene zaradi zlorabe položaja izreklo obsodilno sodbo, skupaj pa jim je izreklo za 16 let in pol zaporne kazni. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za sojenje nekdanjim vodilnim v družbi Iskra Avtoelektrika.

Preprodaja delnic prek Luksemburga
Sredne preiskave se nanašajo na udeležbo treh novoosumljenih oseb pri preprodaji delnic gospodarske družbe iz Šempetra pri Gorici, ki so bile leta 2007 večkrat preprodane prek luksemburške družbe, ki je s tem pridobila najmanj osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

"Ugotovili smo, da je bil del sredstev vložen v nakup delnic družbe iz Velenja," je povedal Majhenič, ki ni povedal, za delnice katere družbe gre, po neuradnih informacijah pa naj bi šlo za delnice Premogovnika Velenje.

Nakupa delnic velenjskega rudnika ni bilo
Zastopnik manjšinskih delničarjev, ki je hranil tudi delnice za skrite lastnike in zastavne upnike, naj bi napeljal odgovorni osebi večinskega lastnika, slovenske družbe s področja elektroenergetike, da odkupi delnice po prevrednoteni vrednosti. "Po nekaterih ocenah bi naj bile te delnice celo brez vrednosti," je poudaril Majhenič.

Osumljeni naj bi želeli pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist v vrednosti najmanj 4,8 milijona evrov, vendar same prodaje ni bilo. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za nameravano prodajo delnic Premogovnika Velenje HSE-ju, ki pa se ni zgodila.

Eden izmed osumljenih je namreč na podlagi lastne odločitve odstopil od kaznivega dejanja, je pojasnil Majhenič, ki je napovedal, da bodo kriminalisti v nadaljevanju preiskave preverili tudi okoliščine v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja pranja denarja.

Neuradno naj bi bil preiskovan direktor HSE-ja
NPU sicer zaradi varovanja informacij ne more povedati, koga preiskujejo, v medijih pa je zakrožilo več imen, med drugim direktor HSE-ja Blaž Košorok, poslovnež Bogdan Pušnik in prvi nadzornik holdinga Marko Zidanšek, sicer direktor Simbia. Na HSE-ju so potrdili, da so bili pri njih kriminalisti, zanikali pa so informacije, da bi bil Košorok pridržan, temveč so navedli, da je sodeloval kot priča in mu ves čas trajanja postopka ni bila odvzeta prostost oz. ni bil pridržan.

"Preiskava je s strani NPU-ja potekala korektno in profesionalno. Preiskovalcem sem vsebinsko predstavil predmet spora z malimi delničarji Premogovnika Velenje glede odkupa delnic te družbe. V HSE-ju smo se že pred časom odločili, da za zdaj ne bomo šli v nakup delnic v lasti malih delničarjev, saj bi bil ta neutemeljen in nepotreben, ekonomsko nesmotrn in bi HSE-ju povzročil poslovno škodo," je po preiskavi povedal Košorok.

Iz Premogovnika Velenje pa so sporočili, da kriminalisti Premogovnika Velenje niso obiskali in tudi ne preiskujejo predsednika uprave Milana Medveda, kot so navajali nekateri mediji, niti koga izmed zaposlenih.

Ločena preiskava tudi v Cimosu
Preiskava gospodarske kriminalitete, med drugim zlorabe položaja, poteka tudi v koprskem Cimosu in je ločena od drugih, so še sporočili z NPU-ja.

Kaj so kriminalisti iskali v HSE-ju?
Kriminalisti v HSE-ju