Gasilci so se z ognjem borili vso noč. Foto: BoBo
Gasilci so se z ognjem borili vso noč. Foto: BoBo

Požar so gasilci dokončno pogasili šele v soboto zjutraj, delavci pa so sredi dopoldneva že začeli sanacijo in odvoz materiala, je za TV Slovenija poročala Alenka Bevčič.

"Žarišča so pod nadzorom, ampak še tlijo, zato ker včeraj niso mogli priti do njih. Danes se bomo počasi prebijali, ker je material treba odpeljati," je pojasnil vodja intervencije PGD-ja Postojna Blaž Lopatič.

Gasilci so opravili junaško delo. Več kot sto mož iz treh gasilskih zvez je krotilo ognjene zublje. "Preostalo nam je samo branjenje sosednjih objektov, kar nam je tudi zelo dobro uspelo," je pojasnil poveljnik PGD-ja Postojna Mitja Šantelj.

Na srečo ni bilo nevarnih snovi

Z ognjenimi zublji se je sinoči in ponoči spopadalo več kot 100 gasilcev iz 15 društev s postojnskega, sežanskega in ilirskobistriškega območja. Kot je poročala novinarka Radia Slovenija Sabrina Mulec, v objektu k sreči ni bilo nevarnih snovi, požar pa ni ogrožal okoliških prebivalcev.

Gasilci na pogorišču v soboto dopoldne. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Gasilci na pogorišču v soboto dopoldne. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Otežen dostop

Intervencijo je v soboto zjutraj vodil Rok Muhič, ki je dejal: "Še zmeraj je veliko žarišč, največja težava je sam dostop zaradi oteženega terena in dejstva, da se objekt ruši. Čim več skušamo narediti z višine, trudimo se tudi braniti sosednje objekte. Žarišča zalivamo z veliko količino vode. Do zdaj smo porabili približno 900 kubičnih metrov vode, tako da govorimo o približno 900.000 litrih vode."

Predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič je za Radio Slovenija dodal, da so zaradi velike porabe vode s podjetjem, ki ima ustrezne cisterne, zagotovili dovoz dodatne vode.

Trenutno poteka sanacija, krajevni obrtniki s tovornjaki les počasi zalivajo z vodo, ga nakladajo na tovornjake in odvažajo na deponijo odpadkov v občini Postojna, je dejal vodja intervencije Lopatič.

Ker na pogorišču tli več žarišč, je bilo v soboto na terenu še vedno 13 gasilcev, ki manjša požarišča skušajo sproti pogasiti. Do kdaj bodo gasili požar, je težko predvideti, saj je po Muhičevih besedah "veliko kop in materialov, ki tlijo, tako da bo intervencija še dolga".

Hali, ki je zagorela, ni bilo pomoči. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Hali, ki je zagorela, ni bilo pomoči. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Bliskovito širjenje požara

Hale, ki je zagorela ob eksploziji, niso mogli rešiti, uspelo pa jim je pred še hujšo katastrofo rešiti sosednje podjetje, kjer je veliko skladišče igrač in plinohram. "V 30 sekundah je bil ogenj na 50 kvadratnih metrih, to je nekaj neverjetnega," je povedal očividec Marjan Nagode.

"Plinska cisterna je imela že 600 stopinj, stena hale že 500 stopinj. Bilo je na meji. To smo izvedeli od gasilcev šele včeraj zvečer in danes zjutraj in tudi po njihovih izrazih smo videli, da je zelo napeto," je pojasnil Simon Premrl, direktor podjetja Unika TTI.

V boju s požarom obležal gasilec

Tragično bi se skoraj končalo tudi za enega gasilca. Ta je v požaru obležal zaradi toplotnega udara in pomagali so mu z umetnim dihanjem ter hitro intervencijo reševalcev. "Pravočasno smo ga našli, v dveh minutah so bili pri njem reševalci, ki so ukrepali pravočasno. Danes je bil že tukaj z nami," je nadaljeval zgodbo Premrl.

Policisti preiskujejo požarišče

Na policiji izjav še ne dajejo, saj so kriminalisti šele začeli ogled požarišča in iskanje vzrokov za požar. V času eksplozije so bili v obratu delavci, ki pa se jim je uspelo rešiti. Za oceno škode je še prekmalu, škoda pa je nastala tudi na skladišču sosednjega podjetja.

Postojnski požar na 3500 kvadratnih metrih pogašen