Ljubljanski župan Zoran Janković zavrača vse očitke. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković zavrača vse očitke. Foto: BoBo

Tožilstvo je po poročanju televizije POP TV zoper Jankovića zahtevalo novo sodno preiskavo zaradi domnevne utaje finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja. Janković naj bi takrat zatajil več kot 100 tisoč evrov, tožilstvo pa zahteva sodno preiskavo tudi zoper njegovega sina Damjana.

Janković je te očitke zavrnil kot lažne, dejal je, da je leta 2004 prodal Mercatorjeve delnice Electi, kriminalisti pa so ga začeli preiskovati dve leti pozneje, ko je na televiziji dejal, da bo svoje delnice Mercatorja prodal skladu Altima. A te so takrat že bile v Electini lasti. "Če so mi policisti leto dni prisluškovali in našli le eno mojo izjavo, v kateri pojasnjujem, zakaj smo na razpisu umaknili zahtevo po referencah, sem jaz s tem zaključil," je dejal Janković.

Jankovića so prejšnji teden obiskali preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, ki so opravili tudi hišne preiskave na Mestni občini Ljubljana. Zoper Jankovića pa poteka sojenje zaradi nepravilnosti pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za gradnjo trgovskega centra v Nišu še v času, ko je bil predsednik uprave Mercatorja.