Janši odhod na Dunaj ne predstavlja težav. Foto: BoBo
Janši odhod na Dunaj ne predstavlja težav. Foto: BoBo
Slovenska vojska na Kosovu, patria
Afera Patria se vleče že več let. Foto: Reuters

Na Dunaju se je danes namreč nadaljevalo sojenje v aferi Patria, na katerem so se osredotočili na vidike oškodovanja avstrijske družbe Steyr, konkurentke finskega orožarskega koncerna, z industrijskim vohunjenjem.

Zöllnerjeva je dejala, da namerava ustrezno vabilo poslati v Ljubljano. Pri tem je spomnila na Janševo napoved, da bo pričal na procesu na Dunaju, če bo dobil povabilo. V kabinetu predsednika vlade so v torek napovedali, da bo Janša na procesu "z veseljem pričal, če dobi vabilo".

Riedl priznal širokoustenje
Na sojenju je sicer danes glavni obtoženec Hans Wolfgang Riedl priznal, da se je pred predstavniki Patrie hvalil z notranjimi informacijami o svojem nekdanjem delodajalcu, avstrijskem proizvajalcu oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge.

S tem je želel pokazati svojo kompetentnost in tako finski orožarski koncern prepričati, da ga v poslu z oklepniki za Slovensko vojsko najame za posrednika. Za posel se je namreč potegovala tudi Sistemska tehnika, slovensko hčerinsko podjetje družbe Steyr.

Wolfgang … Bond?
Riedl je povedal, da je informacije o Steyrju pod šifro 007 posredoval projektnemu vodji Patrie Reiju Niitynenu. Te številke so bile po besedah Riedla del telefonske številke mobilnega telefona soobtoženega, nekdanjega uslužbenca Steyrja Wolfganga A. Sodnica Zöllnerjeva je v zvezi s tem v šaljivem tonu dejala: "Vemo, kaj počne James Bond."

Pod šifro 007 je Riedl zbral informacije šestih ali sedmih sodelavcev Steyrja, ki jih je srečal po naključju. Pri tem pa je bilo govor le o splošnih informacijah, ki so bile na voljo vsakomur. Ker je imel sam do leta 2008 poslovne vezi s Steyrjem, se je lahko s pristojnimi zaposlenimi pogovarjal povsem legalno, je dodal Riedl.

Sojenje se bo nadaljevalo 20. marca z zaslišanjem finskih in slovenskih preiskovalcev. Za zdaj pa ostaja odprto, ali bodo izdali nalog za aretacijo poslovneža Walterja Wolfa, ki ga je zahtevalo tožilstvo, potem ko se v Kanadi živeči poslovnež zaradi zdravstvenih razlogov ni udeležil sojenja na Dunaju, medtem pa je pričal na procesu o zadevi Patria v Ljubljani.