Boris Šuštar je bil iz zapora odpuščen 12. marca letos. Njegova pogojna izpustitev bo trajala do 26. novembra 2012. Foto: MMC RTV SLO
Boris Šuštar je bil iz zapora odpuščen 12. marca letos. Njegova pogojna izpustitev bo trajala do 26. novembra 2012. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci razpravljali o pogojnem odpustu Šuštarja

Branko Grims je v sredo na seji DZ-ja dejal, da gre "za perfektno vodenje z zgledom za mlade generacije in res izjemen prispevek k zaupanju v institucije". Aleš Zalar mu je odvrnil, da gre za zakonito pravico obsojencev in ga vprašal, ali za obsojence ne velja enakost pred zakonom. "Ali naj imamo politične obsojence, ki nimajo pravic?"

Koprski zapori niso predlagali izpusta
Prošnji za pogojen izpust je ugodila tričlanska komisija na ministrstvu za pravosodje. Šuštar je prestal več kot polovico svoje kazni, v tem času pa ni storil nobenega prekrška. A ni bilo vodstvo koprskih zaporov tisto, ki je predlagalo odpust. Grims je dejal, da so dali celo odklonilno stališče do tega, da bi se ga izpustilo, "ampak na ministrstvu je neka komisija, minister pravi, da s tem nima nič".

Zalar je na to odvrnil, da je najbolj zanimivo, da je "ta ista oseba bila pogojno odpuščena s prestajanjem zaporne kazni v času ministra Lovra Šturma 1. marca 2007 in to s strani iste neodvisne komisije". Šuštar je bil namreč ob prvi zaporni kazni pogojno odpuščen in je nato pobegnil v Kanado, takratni pravosodni minister Šturm pa je nato zamenjal predsednika komisije za pogojne odpuste, je za TV Slovenija poročala Ana Gajič.

Gorenak: Elita bo, tudi če jo sodišče obsodi, našla rezervni izhod
Na odpust se je odzval tudi Vinko Gorenak, ki je dejal: "To so torej primeri elite, tudi če sodišče to elito obsodi, bodo našli rezervni izhod, a ne v pravu, ampak v zvezah in poznanstvih, ker pripadajo eliti. Ne boste me prepričali, da je pravna država, ki velja za vse, ne boste me prepričali."

Obsojenec iz zapora je sicer lahko pogojno odpuščen, če je pričakovati, da ne bo ponovil kaznivega dejanja, če je prestal vsaj polovico kazni, če je njegovo vedenje med prestajanjem kazni vzorno in če obstajajo pogoji za vključitev v življenje na prostosti.

Komisija za pogojne izpuste je na podlagi pozitivnih ocen iz zaporov pogojno odpustila 352 zapornikov od skupaj 830 prejetih prošenj. Pogojni odpust pa ne pomeni, da je obsojenec kazen prestal, saj gre še vedno za način prestajanja kazni. Šuštarjev pogojni odpust bo trajal do izteka kazni, to je do 26. novembra 2012.

Poslanci razpravljali o pogojnem odpustu Šuštarja