Zoran Janković je zmago proslavljal v lokalu blizu mestne hiše. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković je zmago proslavljal v lokalu blizu mestne hiše. Foto: MMC RTV SLO
Ovadba mlajšega Jankovića

Po poročanju spletnih Financ, ki podrobno opisujejo incident, se je pet novinarjev po razglasitvi izidov sprehodilo po mestu do lokala, kjer je zmago praznoval Zoran Janković. Na vratih lokala se je pojavil mlajši županov sin Jure Janković s prijateljem. Elikan se mu je približal, in ko ga je Jure Janković opazil, se je nagnil k svojemu prijatelju in rekel: "Daj, ubij tega."

Uroš Urbas, ki je bil pri dogodku tudi sam navzoč, piše, da sta oba z Elikanom omenjene besede razumela kot grožnjo. Pozneje se jim je pridružil tudi novi-stari ljubljanski župan, ki je novinarja poskušal pomiriti in pojasnjeval, da je sin malce preveč pogledal v kozarček.

Ko so se vsi malo pomirili in sta Urbas ter Elikan že odhajala, je Urbas županu še čestital za zmago, kar pa je razbesnelo tudi starejšega Jankovića, ki naj bi s povzdignjenim glasom dejal: "Vi ste hinavec in tega ne mislite resno. Zakaj ste danes to napisali? To boste pojasnjevali na sodišču. Od vas ne sprejmem čestitk. To je zasebna zabava in vi na njej niste dobrodošli." Urbas še piše, da je Janković omenjal komentar o volitvah, objavljen v nedeljo zvečer.

Elikan domnevni napad že prijavil
V uredništvu Financ so napad najostreje obsodili in zapisali, da je "izjava Jureta Jankovića grožnja tudi demokraciji, pluralizmu mnenj in svobodi govora". Ob tem so še pojasnili, da je Elikan napad že prijavil policiji.

Da bi predstavili tudi drugo stran zgodbe, smo v MMC-ju poskušali poklicati tudi Jureta Jankovića, a se na naše klice ne odziva.

Kršinar: Sem naravnost zgrožen
Predsednik Združenja novinarjev Slovenije Igor Kršinar je za MMC dejal, da dejanje ostro obsoja in da je "naravnost zgrožen, da se to dogaja tudi pri nas in ne nekje na primer v Rusiji". Sam sicer z Elikanom o napadu še ni govoril (ga je pa o tem obvestila novinarka Financ), "a ga osebno poznam in vem, da ga takšne grožnje ne bodo odvrnile od tega, da ne bi še naprej kritično poročal".

Ovadba mlajšega Jankovića