Kangler trdi, da niti ena točka v ovadbi zoper njega ni resnična. Foto: BoBo
Kangler trdi, da niti ena točka v ovadbi zoper njega ni resnična. Foto: BoBo
Naselje Bolfenk na Pohorju
Naselje Bolfenk na Pohorju, kjer ima Kangler apartma. Foto: Ana Svenšek
Kangler ovadil sedem oseb

Pred tremni tedni je bila namreč odmevna policijska akcija, v kateri so mariborskemu županu odvzeli prostost.

Kangler je tako ovadil odgovorno osebo na policiji, ker je ta javno nastopala v medijih in podajala lažne podatke, še preden je bila preiskava končana. Zaradi zlorabe položaja, nevestnega dela v službi in izdajanja tajnih podatkov je podal kazenske ovadbe zoper štiri ljudi.

Koga je ovadil, Kangler ni želel povedati
Poleg tega je Kangler podal tudi kazensko ovadbo zoper tri uradne osebe, dve iz mariborske policijske uprave in eno iz Ljubljane. Tudi njim očita nevestno delo v službi, saj naj bi zavestno kršili zakon in druge predpise, opustili nadzor v okviru svojih dolžnosti, zaradi česar naj bi prišlo tudi do hude kršitve pravic. Kangler trdi, da je policija javnosti posredovala različne podatke, ki niso bili preverjeni, temveč lažni, s tem pa je zlorabila svoja pooblastila.

O imenih sedmih ovadenih, zoper katere je podal več ovadb, Kangler ni želel govoriti. Dejal je, da so vsi predstavniki policije, in dodal, da so vse ovadbe podkrepljene z materialnimi dokazi.

"Ptičja hišica ne bi smela biti predmet preiskave"
Kangler je na novinarsko konferenco prinesel tudi ptičjo hišico, o kateri se je na dan preiskave veliko govorilo, češ da je v njej kamera, ki naj bi jo prejel od Ivana Hajnška. Pojasnil je, da se je za namestitev kamere odločil zaradi varnosti, predmet preiskave pa -tako Kangler - ne bi smela biti, saj ima zanjo vso potrebno dokumentacijo.

Očitke, da je občino oškodoval za pol milijona evrov, do česar naj bi prišlo s tiho prodajo zemljišča mariborski pravoslavni cerkvi, je Kangler zavrnil. Ob tem se sprašuje, kako so policisti brez sodnega cenilca ali kakršne koli analize sploh prišli do takšne vrednosti.

Prav tako je mariborski župan zavrnil nezakonito posredovanje pri pridobivanju posla za Nigrad v Dravskih elektrarnah Maribor. Meni namreč, da ima kot župan pravico skrbeti za javno podjetje v lasti občine, dodal pa je tudi, da pogodba na koncu ni bila podpisana z Nigradom, ampak z Mestno občino Maribor.

Ovadbe vložila tudi Milica Simonič Steiner in Ivan Hajnšek
Kangler ne ve niti, za kakšno stanovanje gre v Portorožu - kot darilo naj bi dobil možnost njegove uporabe - , prav tako pa ni bil podkupljen. V ovadbi mu je bilo očitano, da je od neznane osebe prejel darilo za najmanj 98.000 evrov, za kolikor ceneje je dobil apartma na Pohorju, v zameno pa naj bi poskrbel, da bo koncesija za upravljanje z žičnicami znova dodeljena Športnemu centru Pohorje.

Vse očitke zoper njiju sta zavrnila tudi direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner in direktor Javnega podjetja Snaga Ivan Hajnšek, ki sta bila prav tako med pridržanimi. Podala sta tri kazenske ovadbe, o tem pa razmišljajo tudi še nekateri od deveterice pridržanih pred tremi tedni.

Policija: Ta preiskava se v ničemer ne razlikuje od drugih preiskav
"Povračilni ukrepi niso za policijske preiskovalce nič novega in so del skoraj že vsake preiskave kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, v katerih so udeležene različne javne osebnosti, ki postopke pogosto komentirajo kot rezultat politične instrumentalizacije policije in javnosti sporočajo, da so postopki nezakoniti ali polni nedopustnih procesnih napak," so se na ovadbe odzvali na Generalni policijski upravi.

Kot pravijo, policija v preiskavah gospodarske kriminalitete izvaja operativne ukrepe zakonito, in tako naj bi bilo tudi v konkretnem primeru, "zato se ta kriminalistična preiskava v ničemer ne razlikuje od ostalih obsežnih in kompleksnih preiskav, tudi ne po povračilnih ukrepih, saj so le-ti že nekaj časa tudi njen sestavni del. Podane ovadbe zoper policiste zato razumemo kot odvračanje pozornosti iz obstoječih sodnih postopkov".

Predkazenski postopek še ni končan
Poudarjajo pa, da gre v konkretnem primeru za dolgotrajno preiskavo, v kateri so v sodelovanju z drugimi nadzornimi organi in institucijami, predvsem z Računskim sodiščem in davčno upravo, izvedli številne aktivnosti v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije.

Predkazenski postopek, pojasnjujejo, še ni končan, trenutno pa poteka pregled zaseženih podatkov in zbiranje obvestil, o zbranih ugotovitvah bodo obvestili mariborsko državno tožilstvo. O vsebini zbranih dokazov iz že podanih kazenskih ovadb sta in bosta presojala državno tožilstvo in sodišče.

"Policija je v tem primeru tudi pri obveščanju javnosti dosledno upoštevala veljavne predpise. Glede na dejstvo, da so preiskovalna dejanja še potekala in da predkazenski postopek še ni (bil) zaključen, smo javnost seznanili zgolj z najosnovnejšimi informacijami, pri čemer smo upoštevali varstvo osebnih podatkov in varovanje interesa predkazenskega postopka," še dodajajo.

Kangler ovadil sedem oseb