Občina bi lahko predkupno pravico uveljavljala že prej, a tega ni storila, dokazuje tožilstvo. Foto: BoBo
Občina bi lahko predkupno pravico uveljavljala že prej, a tega ni storila, dokazuje tožilstvo. Foto: BoBo

Kanglerja so skupaj s še štirimi ljudmi decembra lani ovadili mariborski kriminalisti. Peterico so ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, pomoči pri tem kaznivem dejanju in treh sumov kaznivih dejanj nevestnega dela v službi. Gre za primer iz leta 2008 in domnevno sumljive posle pri pridobivanju zemljišč za mariborsko toplarno.

Kanglerja brani Matoz
Franc Kangler
je po zaslišanju dejal le, da je odgovoril na vsa vprašanja, ki sta mu jih zastavila sodnica in tožilec. Njegov zagovornik Franci Matoz pa je dodal, da je preiskava sestavljena iz kupa netočnosti, ki da jih je Kangler na zaslišanju pojasnil in hkrati zavrnil vse očitke, ki so po njegovih besedah brez vsakršne podlage. Nejasnosti naj bi se nanašale na menjavo zemljišč in uveljavljanje predkupne pravice.

Matoz je dejal, da je obramba predložila vso dokumentacijo, ki dokazuje, da "župan ni storil nobenega kaznivega dejanja". Preiskovalni sodnici je zato predlagal, da preiskave ne uvede in odločitev prepusti senatu.

Zamenjava za prestižna zemljišča pod Pohorjem
Kot je znano, je podjetje Oil metal od družbe Dom Smreka za okoli štiri milijone evrov odkupilo sporna zemljišča. Prodajo so izvedli le mesec, preden je mariborski mestni svet sprejel predlog župana Franca Kanglerja, da se na omenjenih zemljišči začne graditi toplarno. Le dva dni za tem je družba zemljišča prodala podjetjema MTB in Mik, mariborska občina, ki bi lahko že takrat uveljavljala predkupno pravico, pa jih je nato z zamenjavo pridobila po precej višji ceni (okoli 10 milijonov evrov), in sicer z zamenjavo za prestižna zemljišča pod Pohorjem in v bližini mariborskega Evroparka.