Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Dejan Karba
Karba pravi, da stoji za svojo zgodbo. Foto: MMC RTV SLO
Nina Zidar Klemenčič
Nina Zidar Klemenčič napoveduje kazensko ovadbo zoper Dejana Karbo. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Videokonferenca – Patria

Zaslišanje je zahtevalo ljubljansko okrožno sodišče, saj ga zanima vsebina pogovora med preiskovalcem in Delovim novinarjem Dejanom Karbo.
V SDS-u so tožbo vložili zato, ker naj bi Björkqvist Karbi dejal, da se je po podatkih finskih preiskovalcev denar od posla s patriami stekal v SDS, kar pa je finski preiskovalec zanikal in pojasnil, da nimajo nobenih dokazov, da je denar končal pri kateri koli stranki ali pri katerem koli članu stranke. SDS od Karbe zahteva 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.
"Ljudje si lahko, kar sem napisal, podrobno preberejo v članku in za tem stojim. Meni se je zdelo pomembno, da to razkrijem slovenski javnosti. Zanima me, zakaj Björkvist ni odgovoril na vprašanje, ali je denar iz podkupnine končal v SDS-u, kar je meni takrat potrdil, danes pa se ni spominjal. Kar je danes povedal, me ne preseneča, v svojih odgovorih pa ni bil dovolj koncizen oz. se tega ni spominjal," je za MMC dejal Karba.

"Današnje pričanje Kaja Erika Björkqvista je nedvomno pokazalo, da ni izrekel niti ene od izjav, ki jih je kot njegove citate v članku v Delu zapisal novinar Dejan Karba. Kot je pojasnil Björkqvist, gre očitno za še en slovenski medijski konstrukt, kar je zelo zelo žalostno, danes pa se je razkrilo. Povsem očitno je, da je novinar z nekimi lastnimi interesi šel na Finsko, tam podal neke ovadbe, ki bodo imele za posledico tudi kazenske ovadbe zaradi krive ovadbe z naše strani," je po zaslišanju zagovornica SDS-a Nina Zidar Klemenčič.


Pričanje

Na začetku je kriminalist slovesno prisegel "pred Bogom", da bo pričal in povedal vso resnico, kar o zadevi ve. Ničesar ne bo skril in nič ne bo dodal in spremenil, je prisegel. Pojasnil je še, da ni zavezan k molčečnosti, razen kar se tiče tekočih kazenskih oziroma predkazenskih postopkov.
Njegovo pričanje objavljamo v celoti. Poudarjamo: simultani prevod iz finščine je bil slab, nejasen, zapis pa je tak, kot ga je na sodišču slišal novinar. Snemanje ni bilo dovoljeno, zato so odseki lahko ponekod pomanjkljivi. Sodišče bo po svoji presoji z uporabo posnetka izdalo uradni prepis zaslišanja, kot ga je vsebinsko razumela sodnica.

__________________________
Ali se je priča pogovarjala z novinarjem Karbo?
Ja. Karba je bil na Finskem in tudi v centralni policiji 20. novembra 2009.

Kakšne so bile vsebina in okoliščine teh pogovorov?

Jaz sem si delal kratke zapiske, kako smo se srečali. Imam zapisano, kako smo se srečali, tudi policija ima material, ki ga je Karba meni pustil 20. novembra 2009. Karbov obisk je povezan z zadevo Patria, ki jo preiskujejo finska, slovenska in avstrijska policija skupaj. Ta dosje je poslan vsem tem policijam. Kolikor vem, to ni del predkazenskega postopka v Sloveniji in Avstriji. Vsebina tega dosjeja je objavljena na spletnih straneh v Sloveniji. To ni bilo prvič, da je prišel tajni material v javnost. Ta material je zaupne narave, pa je že dostopen milijonom ljudem. Za to ne prevzemam odgovornosti. Če bi dosje prišel na Finsko, bi bil v kazenskem postopku. 18 mesecev je od pogovora, od mene ne morete zahtevati, da se točno spomnim, o čem smo se pogovarjali.
Karba je prišel na letališče, kjer sem ga čakal s kolegom. Karba je deset dni pred tem povedal, da pride, da ima material, ki bi bil eden ključnih materialov v predkazenskem postopku. Kolikor se spomnim, me je on prvikrat kontaktiral s tem v zvezi - ne morem se točno spomniti, ker sem takrat dobival na desetine kontaktov iz Slovenije. Karbi smo svetovali, naj da material JIT-u (Joint Investigation Team). Rekel je, da ga ne more dati slovenski policiji, ker ne zaupa. Po pogovoru z vodilnim sem se odločil, da bom Karbo sprejel. Karba ne zna zelo dobro angleško.
V slovenskih medijih o raziskavi Patrie na Finskem velikokrat ni bilo poročano tako, kot to razume finska policija. Glavne navedbe v slovenskih medijih ne vplivajo na moje življenje, ampak moji neposredni citati ... te navedbe so bile neresnične, in zato smo moji kolegi in jaz postali previdni. Mi raziskujemo finsko državno podjetje, korupcijo, ne želimo biti del slovenske politične drame. Jaz mislim, in to kar sem videl s svojimi očmi, dosje, ki sem ga napisal s svojimi kolegi, spominja na to, kaj je objavljeno na medmrežju, o čemer sem že govoril. Mislim, da je na spletnih straneh prevod iz finščine. Tako da vsebina dosjeja vam je dostopna na medmrežju.
Karba je za nas jemal dve zadevi. Prva so bili brezplačniki. Karba je povedal, da ima en vir iz državnega tožilstva. Pred volitvami 2007. Ta oseba je bila tajnik v tej stranki. V zvezi z brezplačnikoma Slovenski tednik in Ekspres. Bistveno stvar glede teh brezplačnikov, ki nam jo je hotel povedati Karba, je glede financiranja brezplačnikov. Naj se odzovem na to, kar je Karba povedal finski policiji: če v časopisih ni bilo reklam, pomeni, da se je objavljanje teh brezplačnikov moralo financirati na drugačen način. Za objavo brezplačnikov je bilo po Karbovih besedah potrebnih na stotine tisočev evrov. Karba je povedal, da je vir financiranja brezplačnikov vzrok diskusije v stranki. Karba je še dodal, da Janez Janša in glavni tajnik v stranki nista povedala, od kod vir financiranja brezplačnikov. Karba je še povedal ime osebe, s katero se je Janša srečal v prostorih stranke. Karba je dokumente o tem predal centralni policiji. Te dokumente smo potem dali slovenski policiji. Poudarjam, da navajam novinarja Karbo. Ti ali drugi podatki, ki so prišli iz Slovenije na Finsko z raznih instanc in od različnih oseb, niso povzročili in niso določili dela finske policije in mene kot vodjo raziskovanja v tej zadevi.

Konkretno Karba ali kakšen drugi novinar s podatki, ki so jih dali, ne igrajo vloge v našem predkazenskem postopku. Rezultati tega postopka bodo vidni.
Še nekaj glede Karbe. Povedal je, da je brat Janeza Janše, Rajko Janša, je v začetku leta 2007 prodal svoje podjetje Jelen, d. o. o., luksemburškemu podjetju Falcon Luksemburg. Karba je dejal, da je omenjeno podjetje vredno zelo malo, na začetku leta 2007 pa se je vrednost tega nakupa povišala na 1,7 milijona evrov. Ko je bilo vidno v raziskavi Patria, se je veliko denarja stekalo iz Patrie prek avstrijskega agenta na podjetje avstrijskega agenta. Karba je sumil, da mora biti omenjena kupoprodaja povezana s korupcijo. V zvezi s to zadevo je nam in policiji dal veliko materiala. Ves ta material smo dali centralni policiji in na podlagi sklepa JIT-a Sloveniji in Avstriji. To je bil namen Karbovega obiska. On je potem prosil, ali bi se lahko pogovarjali o predkazenskem postopku glede Patrie, o fazi postopka. Še enkrat smo ga opozorili, da to ni intervju in da če hoče pisati o tem, naj pošlje vprašanje po elektronski pošti. Potem bomo premislili, kaj bomo odgovorili. Za Slovenijo je bilo najpomembneje, da naj bi del denarja Patrie prek več posrednikov končal v Sloveniji pri uradnih uslužbencih in tudi stranki. To je bila ena izmed zadev predkazenskega postopka že od leta 2008, ko smo začeli izvajati vidni del predkazenskega postopka in finska policija je sprejela velik del dokumentov in podatkov, ki so podpirali ta sum. Rezultati predkazenskega postopka glede tega suma bodo objavljeni na podlagi izsledkov drugih uradnih organov.
Kot priča ne bom špekuliral, kako je to bilo. Spominjam se, da je Karba pisal zapisnik, ponavljal je to, kar si je zapisoval v zapisnik, mi pa smo popravljali, kar ni bilo zapisano po resnici. Morali smo korigirati to, kar je zapisal v beležko.

Ali ste novinarju Karbi rekli, da denar ni končal pri Janezu Janši, temveč pri SDS-u? Oziroma kaj točno vam je povedal, čim bolj dobesedno, kakšna vprašanja vam je Karba zastavljal v zvezi s stekanjem denarja v SDS ter odgovore.

S Karbo sva se pogovarjala o tretji zadevi, to pomeni, da ko se je novinar Karba hotel pogovarjati o splošnih zadevah glede predkazenskega postopka, smo tudi razlagali potek predkazenskega postopka. Če me vprašate za točno obliko, dobesedno ne morem citirati. To je moj odgovor.

Ali je Karba res rekel, navajam: "O tem imamo ogromno podatkov" v zvezi s pretakanjem denarja?
Ne spominjam se, kaj je rekel.

Ali je Karba vprašal: "Ali v tej fazi preiskave razpolagate z dovolj gradiva, da lahko z gotovostjo rečete, da se je denar iz Patrie ob nakupu osemkolesnikov stekel v stranko SDS?"
Vprašanje je zelo komplicirano, a upam, da sem razumel. Moram na žalost povedati, da ne morem dobesedno povedati, kaj sem odgovoril in kaj je vprašal. A v dosjeju sem zapisal, da smo se s Karbo pogovarjali na splošno o Patrii in o slovenskem obrambnem ministrstvu o nakupu osemkolesnikov. Povedali smo mu, kdaj se bo predkazenski postopek končal, in še enkrat ponovili zadeve, znane javnosti. Glavne značilnosti postopka.

Ali je priča predstavnik policije za komuniciranje z novinarji?
Sem vodja raziskovanja, kriminalni inšpektor in edini, ki ima pravico do komuniciranja. Poudariti še moram, da ima v finski družbi policija, še posebej pa vodja preiskovanja - ne samo pravico, ampak tudi dolžnost obveščati o pomembnih zadevah v družbi. Tudi glede predkazenskega postopka.

Zakaj ste zanikali svojo domnevno izjavo naslednji dan?
Sodnica, najprej želim povedati, da nisem dal nobenega intervjuja ali izjave. Ni bilo izjav in intervjujev. Vseeno, naslednji konec tedna, ko je bil Karba na Finskem, oziroma en dan po tem sem sprejel informacijo z vrha slovenske policije prek vrha finske policije, da je bil v časopisu Delo objavljen članek, kjer me citirajo. O tem sem se informiral in še do danes nisem videl prevoda v finščino in me tudi ne zanima. Vseeno sem prosil, da mi nekdo prevede to v angleščino, in sicer dele Karbovega članka, kjer neposredno navajajo mene ali pa mojega kolega.

Slovenski mediji me napačno navajajo ali pa pišejo čisto narobe o zadevi. Ko se je leta 2008 začel predkazenski postopek, je finska policija nekajkrat poskusila popraviti pisanje medijev, a je to bilo nemogoče, saj je očitno predkazenski postopek finske policije povzročil v Sloveniji veliko vznemirjenje. Mi nočemo biti del tega vznemirjenja.

Naj se vrnem na Karbov članek v Delu 24. novembra 2009. Prosil sem za prevod glavnih citatov iz slovenščine. Ne spominjam se njihove vsebine, zame je pomembno to, da jaz tega nisem rekel. Poudarjam, da ne poznam vsebine tega članka, a citati niso to, kar sem jaz rekel. Stopil sem v stik z urednikom Darijanom Koširjem in ga poprosil, naj popravi citate. Poslal sem mu popravek po elektronski pošti. Ne vem, ali je bil popravek objavljen v Delu. V ponedeljek sem imel dvojno situacijo, Karba je objavil članek, čeprav se nismo tako dogovorili. To ni bilo niti moralno niti etično. To je na Finskem kaznivo dejanje. S tem se lahko živi in glede tega bi se jaz samo nasmehnil. Hkrati ko berem vrstice in njegove citate, mislim da so dobro prevedeni v angleščino, nisem se našel v tem. Ni bilo izjave in ni bilo intervjuja.

Ali ste bili v stiku s Karbo 25. novembra 2009 oziroma ali ste govorili z njim? Kaj je bila tema pogovora?
Ne spominjam se, ali sem ga kontaktiral. Spominjam se le tega, da sva se pogovarjala po telefonu, in ne spominjam se dobro teme pogovora. Mislim, da sem ga vprašal, ali se spomni, kaj mu ni bilo jasno, kaj smo se pogovarjali glede možnega intervjuja. Karba je rekel: "Oprostite," in oprostil sem mu. Hkrati sem mu povedal tudi, da citati, ki so bili v članku, niso bili resnični. Karba me je zatem še večkrat poklical, tako kot drugi predstavniki slovenskih medijev, in to počnejo še dandanes, na primer včeraj.

"Posamezni deli nam manjkajo, a z vsem prepričanjem lahko povem, da so bile zadeve sporne, da je denar stekel, imamo ogromno dokazov." Ste to dejali v pogovoru s Karbo?
Zdaj poudarjam, kar sem že rekel, ena glavnih smeri preiskave je ta, da je denar končal, za to imam sume. To, kar smo izvedeli v predkazenskem postopku, bomo objavili po tem, ko bomo končali ta postopek.

Do zdaj sem v tem pričanju poskusil kar najbolje povedati vsebino pogovorov s Karbo. Mislim, da sem povedal tako, kot sem se odzival takrat. Resnično se v časopisu s citati in vsebino v prevodu, ki sem ga prejel, ne strinjam.

Videokonferenca – Patria