Na sojenju Damjanu Lahu sta pričala Katarina Kresal in Miro Senica. Foto: BoBo
Na sojenju Damjanu Lahu sta pričala Katarina Kresal in Miro Senica. Foto: BoBo
NPU
Stavba, kjer "domuje" Nacionalni preiskovalni urad, še vedno buri duhove. Foto: BoBo
Kresalova: To je politični konstrukt

Nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal je bila poklicana za pričo na ljubljansko okrajno sodišče, kjer sodijo nekdanjemu generalnemu in državnemu sekretarju na notranjem ministrstvu Damjanu Lahu. Tega tožilstvo obtožuje zlorabe položaja pri najemu stavbe na Dimičevi ulici v Ljubljani.

Kresalova je zatrdila, da gre za politično zgodbo, in dodala, da s poslom ni bilo nič narobe. Prepričana je, da se pred sodiščem zagovarja človek, ki je ves čas delal strokovno. Zato upa, da bo njeno pričanje prispevalo k temu, da tožilstvo umakne obtožni predlog.

Kresalova je pojasnila, da je želja po ustanovitvi Nacionalnega preiskovalnega urada najprej sprožila konflikte znotraj koalicije, ko je ta konec leta 2008 šele nastajala, nato so se konflikti razširili še na opozicijo.

V ozadju politika
Po njenem mnenju je bila slepa pega v slovenski politiki korupcija, zato "stvari, ki so sledile spoznanju, da je pred nami projekt, ki lahko spremeni zadeve v politiki, niso bile naključne". Ministrstvo za notranje zadeve se je namreč pod njenim vodstvom lotilo številnih projektov, v Sloveniji pa so bili "igralci, razmerja, teme in moči" že desetletja enaki, kar se je dogajalo, pa je predstavljajo nevarnost, da bi se to spremenilo. Zato je morala na projekt NPU-ja pasti senca in rodila se je politična afera ter začela sistematična diskreditacija, je prepričana Kresalova.

Že dan po odprtju stavbe sta dva poslanca SDS-a v televizijskem prispevku pojasnjevala, da obstajajo sumi nepravilnosti, je še poudarila Kresalova in dodala, da je bil ta nastop zelo premišljen, saj je javnost že pol leta pred tem vedela, kdo so ponudniki za stavbe, ampak se takrat tega ni problematiziralo.

Poleg Kresalove sta pričala tudi direktor Ram Investa Igor Jurij Pogačar in partner Kresalove, odvetnik Miro Senica. Pogačar je pojasnil, da z obtoženim nista znanca, Laha je pred podpisom pogodbe videl le dvakrat, posel pa ni bil vnaprej dogovorjen.

Senica: S Pogačarjem le znanca
Senica pa je pojasnil, da se s Pogačarjem poznata, ker sta leta 2002 sodelovala pri projektu SID banke, ko je on zastopal Mestno občino Ljubljana, Pogačar pa je bil prokurist Energetike. Sicer nista nikoli prijateljevala, temveč sta le znanca. O fotografijah z neke poroke, ki so zaokrožile po medijih, na katerih sta oba, pa je Senica povedal, da je šlo za poroko njegove zaposlene, na kateri je bilo 250 ljudi. Zato je tudi zanikal, da bi kar koli posredoval pri najemu stavbe za NPU.

Kresalova: To je politični konstrukt