Plesali so brezplačno. Foto: Turizem Dolina Soče/Tatjana Wojčicki
Plesali so brezplačno. Foto: Turizem Dolina Soče/Tatjana Wojčicki
Kazen za Kubance

Po kosilu so enega od njih namreč ustavili policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica in od njih zahtevali osebne dokumente. Kot je takrat ugotovil vodja skupine, so torbo z vsemi dokumenti pozabili v italijanskem Čentu, kjer so bili nastanjeni.
Čeprav so jih organizatorji 49. festivala dei Cuori, festivala src, pripeljali v eni uri, je pet policistov za več ur zadržalo in stražilo mlade plesalce in jim naložilo 500 evrov kazni na osebo, skupaj torej 14.000 evrov oz. polovično vsoto za hitro plačilo.
Policisti so jim dokumente zasegli in jih bodo vrnili šele, ko bodo plačali kazen, težava pa je, ker imajo nastopajoči že sredi tedna povratni let na Kubo.
Župan občine Bovec Valter Mlekuž, ki je neljub dogodek neuspešno skušal rešiti že v petek, upa, da bo prevladal razum in da bodo kazen spremenili v opomin.
Kljub grenkemu priokusu so plesalci, ki na festivalu z Bovcem pobratene občine Čenta nastopajo brezplačno, z enourno zamudo zvečer nastopili in navdušili do zadnjega kotička napolnjen bovški trg. Jutri ob 20.30 bodo v sklopu bovških poletnih večerov tam nastopile še folklorne skupine iz Kolumbije, Bocvane in Uzbekistana.

Predstavnik Policijske uprave Nova Gorica za odnose z javnostmi Dean Božnik je za Slovensko tiskovno agencijo potrdil, da so v petek popoldne obravnavali večje število tujcev iz t. i. tretjih držav, med postopkom pa so policisti ugotovili, da gre za državljane Kube. Policisti so pri ugotavljanju zakonitosti vstopa in prebivanja v Sloveniji za omenjene tujce ugotovili tudi, da ti niso imeli ustreznih dokumentov, niti potnih listov niti potrebnega vizuma. Zaradi kršitve zakona o tujcih so 25 državljanom Kube izrekli denarno kazen oz. globo, zoper enega mladoletnika pa podali obdolžilni predlog na okrajno sodišče, je še pojasnil Božnik.
Kazen za Kubance