Foto: PU Koper
Foto: PU Koper

Koprski kriminalisti so leta 2016 dobili informacije, da več posameznikov z območja PU-ja Koper sodeluje pri velikih tatvinah osebnih avtomobilov v Sloveniji in v sosednjih državah ter tudi pri razstavljanju ukradenih osebnih avtomobilov in razpečevanju avtomobilskih delov na črnem trgu.

Hkrati so ugotovili, da več ljudi, ki se sicer zakonito ukvarjajo z različnimi vrstami popravil motornih vozil, sodeluje pri prikrivanju delov ukradenih osebnih avtomobilov, tako z nabavo na črnem trgu in prodajo ukradenih delov, predvsem pa so jih uporabljali pri popravilih poškodovanih osebnih avtomobilov.

V drugi polovici leta 2016 so koprski kriminalisti izvedeli preiskave več prostorov in vozil sedmih osumljencev na različnih lokacijah na območju PU-ja Koper ter pri tem zaradi suma, da gre za dele in druge predmete ukradenih osebnih avtomobilov, zasegli več kot 600 različnih demontiranih avtomobilskih delov, v večini različnih nemških avtomobilskih znamk.

"Za večji del zaseženih avtomobilskih delov in drugih predmetov je bilo tako ugotovljeno, da predstavljajo raznovrstne dele in druge predmete skupno več kot 70 ukradenih osebnih avtomobilov. Gre za osebne avtomobile, ukradene večinoma v Sloveniji, Italiji in Avstriji, v zadnjih desetih letih. Med njimi prevladujejo osebni avtomobili BMW in Audi," so navedli na PU-ju Koper.

Na podlagi ugotovitev policijske preiskave so koprski kriminalisti okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma več kot 70 kaznivih dejanj prikrivanja (po 217. členu Kazenskega zakonika). Za kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do dveh let zapora.

Foto: PU Koper
Foto: PU Koper

Poskusi legaliziranja ukradenih vozil

Na PU-ju Koper ob tem poudarjajo, da se avtomobilski deli nezakonitega izvora pogosto uporabljajo tudi za "popravila v prometnih nesrečah zelo poškodovanih osebnih avtomobilov – tako imenovanih 'totalk' ali pa se deli in listine poškodovanih osebnih avtomobilov uporabljajo pri ponareditvi identitet ukradenih osebnih avtomobilov".

"Osebni avtomobili se nato razpečujejo dalje z nadaljnjo prodajo in pri tem pogosto oglašujejo kot ugodne ponudbe nikoli poškodovanih osebnih avtomobilov v odličnem stanju. Ker se z nakupom takšnega osebnega avtomobila ali popravilom poškodovanega/okvarjenega osebnega avtomobila z deli sumljivega izvora lahko kupci oz. lastniki tudi sami znajdejo v kazenskem postopku in ker gre pogosto za nestrokovne posege v vitalne dele osebnih avtomobilov, tudi v njihove varnostne sisteme, kar lahko predstavlja nevarnost za udeležence v cestnem prometu, spet pozivamo občane, naj bodo pri nakupih rabljenih osebnih avtomobilov in popravilih teh vozil izjemno previdni," so še navedli na PU-ju Koper.

Ob tem so kot primer navedli preiskavo suma več kaznivih dejanj prikrivanja in ponarejanja listin v drugi polovici leta 2020, pri kateri je bil zasežen avtomobil Audi, ki je bil leta 2019 ukraden v Italiji in nato s ponarejenimi dokumenti in oznakami enakega nemškega poškodovanega avtomobila lani registriran v Sloveniji in preprodan naprej.

Foto: PU Koper
Foto: PU Koper